Turhaa valittamista

Kirjoitin paikallisen voimalan koristevalojen turhuudesta myös kaupungin keskustelupalstalle ja sain jopa kolme kommenttia "aiheesta".

Onko tämä nyt hieno, erilainen, kiehtova, tunteita ja ajatuksia herättävä?

Olisihan minun pitänyt muistaa, että kun porvarit ovat saaneet pormestarin ja vielä valtakunnallisen vaalivoiton, niin kaikki pitää ottaa vaan positiivisesti, eikä "masentaa normaalisti ajattelevia ihmisiä negatiivisuutta pursuavilla jutuilla". Niin, energiansäästö on tosi negatiivista - tai ainakin pitäisi olla.

Minulta ei mennyt ohi suinkaan se, että Aamulehden jutun mukaan "ulkovalaistuksen energiankulutus pieneni", mutta kukaanhan ei ole vielä väittänyt, että energiankulutus pienenisi ulkoseinille ja taivaalle suunnattujen sinisten ja punaisten valonheittimien ansiosta. Niiden sammuttamisella energiankulutus pienenisi laskujeni mukaan vielä enemmän!

Sähkölaitos ei ole vastannut kuntalaisten julkiselle keskustelupalstalle, mutta henkilökohtaisessa sähköpostissa sähkölaitoksen toimitusjohtaja lohdutti minua, ettei kaikkia voi miellyttää. Sähkölaitokselle onkin siis tärkeämpää miellyttäminen ja positiivinen palaute eli mielikuvatalous kuin valosaaste tai energiankulutus... Miksi tämä on minusta jotain muuta kuin pelkkä mielipidekysymys?

Tämähän on selvästi henkilökysymys: Kommentoijien mukaan minä "asun väärässä ympäristössä", "en ole tähtiharrastaja", "perinteinen 'maksaa hirveesti, ei tällaista' -ihminen", minulla on ongelmia ja ennen kaikkea VA-LI-TAN. Ei ihmisiä saa masentaa puuttumalla kaikenlaisiin asioihin! Veriryhmänkin on parasta olla A++, kuten ystäväni Tomi minua opasti elämään näinä positiivisen yhtenäisyyden aikoina.

En myöskään ole tajunnut, miten "hirveä kolossi" ja "tylsä rakennus" saadaan värivaloilla "mielenkiintoiseksi" ja se on yllättäen "hieno, erilainen, kiehtova, tunteita ja ajatuksia herättävä". Tai nojoo, onhan toi viimeinen jo todistettu täälläkin päässä. Nyt kun olen useamman kerran nähnyt nuo loistavat tekniset uudistukset, niin saattaisin hyväksyä pohjoiskulman valoraidat, varsinkin jos ne ovat niitä LED-valoja ja muunneltavissa.

On muuten aika erikoista, että kun kommentoin sitä, miten rakennusten seinien valaiseminen on lisääntynyt kotikaupungissani, niin minulle ehdotetaan muuttoa paikkaan, jossa on vielä pimeää. Eikö niiden, jotka eivät pidä pimeästä, pitäisi muuttaa kesäksi lappiin ja Suomen talven ajaksi Tulimaahan?

Pimeys on osa vuorokauden ja pohjoisessa myös vuoden kiertoa ja totta kai jokainen saa hankkia kotiinsa ja työpaikalleen juuri niin paljon kynttilöitä ja halogeenilamppuja kuin haluaa, mutta julkiset tilat ovat yhteisiä. Niin ja joku kai on vielä 70-luvun "energiakriisinkin" jälkeen puhunut energian säästämisestä.

Tämä kuva on otettu muutaman kilometrin päässä Tampereen keskustasta On aivan totta, etten ole "tähtiharrastaja" (missään lajissa), enkä edes osaa katsoa tähdistä kellonaikaa kuten (pimeässä maalla asunut) isoäitini, mutta tykkään toki katsella taivasta ja viime aikoina olen käynyt tuossa metsän reunassa ja olen sattunut olemaan siellä useamman kerran juuri siihen aikaan kun Venus menee mäntyjen latvojen taakse, joten siitä laadukas kännykkäkamerakuvitus tällä kertaa.

Kohta tulee kesä, eikä tähtiä tai planeettoja Suomen vaaleilla taivailla näy, mutta nyt on vielä hyvä aika. Lisäksi taivaan ollessa kirkas, myös taivaalta heijastuva valo on vähäisempää ja voin nauttia pimeässä metsässä kävelemisestä. Myös lämmitystarve on paljon pienempi auringon lämmittäessä päivisin keskustan taloja ja siten voimalaitoksen savupilvetkään eivät loista taivaalla.

Uuden hienon automatiikan ansioista voimalan värivalothan menevät päälle "vasta" klo 18 eivätkä esimerkiksi katuvalojen kanssa yhtä aikaa, minkä saatoin havaita viime perjantaina. Silloin tietysti auringonvalo oli niin voimakasta, ettei värejä pahemmin näkynyt peltiseinillä, mutta onneksi ne näkyvät suoraan kadulle, niin että saatoin todeta automatiikan toimivan. Onkohan nyt jo otettu huomioon kesäaika?

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mahtavat banaanimuffinit

Pasteijat nyhtökaurasta - versio 1

Siitä ruokaa, mitä kaupasta löytyy