Kuusi väriä: Violetti

Viikko sitten lauantaina saimme papukauppiaaltamme Tammelan torilta myös mangoldia kilon pussin kahdella eurolla. No, stamppottiahan piti sitten tehdä. Viime tingassa (lue: puoli kuudelta) menimme Lielahden City-marketiin ja vaikka myymälässä oli tilaa tehdä ostoksia, niin perunoiden valitseminen ei ollut helppoa.

Valmiiksi pakatuista Pirkka-perunoista olivat punaisen pussin eli jauhoiset perunat loppu ja jäljellä olevat pussit tuntuivat sisältävän pehmeitä perunoita. Siirryin irtoperunoiden laarille ja ehdin kokeilla perunoita, kun vieressäni ollut asiakas sanoi: "Ne on kaikki pehmeitä, eikö olekin?" Niin oli. Palasin siis takaisin valmiiksi pakattujen perunoiden puolelle ja huomasin, että jos kaivan alimmaisen keltaisen pussin kasan pohjalta, niin perunat eivät ole pehmeitä. Kun "punaisia" ei ollut, otin "keltaista" eli Nicolaa, joka on suosikkilajikkeitamme, yleensä luomuna ja usein vähän liian kiinteää, kun nyt edelleenkin tavoitteena oli se stamppot.

Kotona aloitin ruokalajin valmistuksen ottamalla 20 perunaa käsittelyyn. Muuten hyvä, mutta neljä perunoista oli kuoren alta violetteja (ks. kuva). Monista violetti lähti pois, kun tarpeeksi veisti kuorimaveitsellä, monista jäi vain puolet ja yksi oli kokonaan pehmeä eli huono. Onneksi oli kahden kilon pussi, joten taas kului tavalliseen tapaan kaksi kiloa perunaa (usein esim. keitämme niitä "liikaa", voidaksemme helposti tehdä paistettuja perunoita seuraavana päivänä) vaikka tuloksena olikin vain yksi oikean kokoinen stamppot.

Stamppot oli hyvää, mutta siltikin hukkaprosentti (15%?) kyseisessä perunapussissa (NICOLA, Koko/Storlek 38-50 mm, Pakk.pv/Förp.dag 080807, Paras.en/Bäst före 260807, Osto.pv/Köp.dag 110807, erä.nr/parti.nr 63418139, LAPVÄÄRTIN PERUNA OY, LAPPFJÄRDS POTATIS AB, 64320 Dagsmark, FI-KTTK-13674) oli minusta vähän liian iso. Toisaalta perunoiden valitseminen irtomyynnistä ei olisi auttanut asiaa, koska marketissa oli ilmeisesti liian kuuma ja ainakin siinä vaiheessa perunat olivat kärsineet siitä. Samoin oli ilmeisesti käynyt näille pakatuille perunoille, mutta kasan alla oli tarpeeksi viileää. Tiedä sitten millaisia perunoita siellä oli myynnissä sunnuntaina.

Näissä Pirkka-perunoissa(kin) on hieno värikoodaus lajikkeen mukaan (mikä on minusta hyvä, koska uusia lajikkeita tulee aina lisää, eikä niistä voi tietää pelkän ulkonäön perusteella): VIHREÄ PUSSI - Kiinteä peruna; KELTAINEN PUSSI - Sopivasti(!) muut epäsopivasti) kiinteä ja jauhoinen peruna; PUNAINEN PUSSI - Jauhoinen peruna; LILA PUSSI (mikä väri on lila!) - Jauhoinen peruna; MUSTA PUIKULAPUSSI - Erittäin jauhoinen peruna. Nyt siis voimme lisätä sinne minulle koulussa opetetun värin: VIOLETTI - Paksulti kuorittava peruna.

1 kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mahtavat banaanimuffinit

Pasteijat nyhtökaurasta - versio 1

Siitä ruokaa, mitä kaupasta löytyy