Siitä sambaria, mitä kaapista löytyy

Ehdin jo tänään aloittaa lohkoperunoiden valmistuksen (tytär kuori siis...) kun vielä ideoin illallisen kokonaisuutta. Silloin tuli mieleen kaapissa oleva sambar masala -paketti. Sambar on siis etelä-intialainen kasvisruoka, hyvin samantapainen kuin karrit ja sabjit.

Masalapaketin kyljessä on jopa resepti: "Pese ja pilko 500 g kasviksia kuten munakoisoa, rumpukeppejä (tälle suomenkielinen nimi: Moringa oleifera, drumstick), kesäkurpitsaa, perunoita, herneitä, kukkakaalia jne.. Keitä 200 g puolikkaiksi kuorittuja kyyhkynherneitä (no ei varmasti löydy tolla nimellä kaupasta, mutta "toor dal" tai "split pigeon peas" voi auttaa) 8 dl:ssa vettä 40 minuuttia. Säilytä vesi. Liota 50 g tamarindia 1 dl:ssa vettä, siivilöi massa eroon ja sekoita daaliin. Paista erikseen 100 g pilkottuja tomaatteja, lisää kasvikset, 20 g sambar masalaa, suolaa ja jatka paistamista 5 min. Sekoita kasvikset daaliin ja veteen ja anna kiehua hiljaa 20 min." Kas noin.

Olen pahoillani tästä ei-ruokahalua herättävästä kännykkä kuvasta, mutta se on ainoa, jonka tulin (jälkikäteen) ottaneeksi... Meillä ei toki ole minkäänlaisia rumpukeppejä kotona, eikä varsinkaan näitä luonnon omaksi Viagraksi mainostettuja vihanneksia, joita aidosta sambarista ainakin minä työntelen lautasen reunalle - ovat näet suhteellisen kovia. Samoin korvasin toor dalin punaisilla linsseillä ja vaikka laitoin vain porkkanaa, lehtiselleriä (siitäkin jää vihreitä tikkuja kun ei pilko poikittain lyhyeksi) ja munakoisoa, mutta hyvää tuli. Rakenne on aika tiivis intialaiseen sambariin verrattuna, mutta tämä olikin tarkoitettu veitselle ja haarukalle perunoiden kanssa.

Etelä-intialaiset siis syövät sambaria dosien ja idlien kanssa (ja oikeastaan millä tahansa aterialla), mutta kun mulla oli jo ne perunat uunissa, niin tästä tuli tällainen tyypillinen yläkarppaajien arki-illallinen.

(Mitä tuossa sambar masalassa sitten on? Korianteria, kurkumaa, juustokuminaa, chiliä, sarviapilan siemeniä, mustia sinapinsiemeniä, suolaa, mustapippuria, keltaisia sinapinsiemeniä, linssejä, kuminaa, neilikkaa, muskottipähkinää, muskottikukkaa, kanelia, kardemummaa, inkivääriä ja hajupihkaa - kaikki jauhettuna. Olisin siis löytänyt kaikkia kaapista, mutta jauhaminen Jamie Oliverin vehkeellä olisi ollut aika työlästä. Valmiilla sekoituksilla on puolensa.)

1 kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mahtavat banaanimuffinit

Pasteijat nyhtökaurasta - versio 1

Musta kumina on hyvää