Itä on itä, länsi on länsi ja Taneli Heikka on Aamulehdestä

Loisteliaan otsikkoni alku on Kiplingiltä, joka Intiassa syntyneenä ja eläneenä brittinä jossain vaiheessa tuli noin kirjoittaneeksi ja laittoi perään "eivätkä ne koskaan kohtaa". Häntä ymmärrettävästi pidetään usein aiheen asiantuntijana, onneksi ei aina. C.G.Jung edelleen lainasi sen itää ja länttä syväluotaavan kirjoituksensa alkuun - ja antoi oman panoksensa pinnallisten stereotyyppisten käsitysten jatkumolle.

Taneli Heikka sen sijaan on toimittaja, jonka Aamulehti on lähettänyt ah niin perinteisen ja samalla muodikkaan reportteri maailmalla -tyylin mukaisesti Intiaan viime syksynä. Niinpä törmään lähes viikoittain Heikan kirjoituksiin omassa kodissani ja työpaikkani kahvipöydässä. Toiset niistä ovat toki parempia kuin toiset, ja enimmäkseen hän toteuttaa sitä tavanomaista agendaa: Olen toimittaja vieraassa maassa, josta en osannut/ehtinyt/halunnut etsiä etukäteistietoja ennen tänne tuloa, joten törmään kaiken aikaa kaikkiin kummallisiin asioihin ja kerron niistä lukijoille kotimaassa. Erityisesti keskityn epäkohtiin, toiseksi haastattelen kaikki suomalaiset, jotka vain tavoitan ja kolmanneksi - niin, siinäpä se taitaakin olla.

Ymmärrän, että lehtijuttujen aiheiden olisi hyvä olla "kiinnostavia", mutta miksi Suomesta kelpaa haastatella (myös) tavallisia ihmisiä (toki monenlaiset friikit ja alkoholisoituneet julkkikset ovat kysyttyjä kohteita), mutta ulkomailta kaivetaan enimmäkseen kaikkea erikoista.

Kaiken alku oli Heikan viimesyksyinen raportti Amman vierailusta Helsingissä. Ihmettelin sitä lukiessani, että miksi ihmeessä Aamulehti lähettää sinne toimittajan ja vielä sellaisen, joka ei todellakaan ymmärrä, mistä siinä on kyse.

Homman nimi selvisi mulle koko jutun tähänastisessa pohjanoteerauksessa, joka oli Heikan laaja reportaasi Etelä-Intian Amma-keskuksesta. Juttu oli Valo-liitteen (jota minulla ei onneksi enää ole) kansijuttu ja sen kantava idea oli kysellä koko ajan ja useilta ihmisiltä: Onko Amma Jumala? Hohhoijaa - mikähän on herra Heikan käsitys Jumalasta? Jos se on se pilven reunalla istuva valkopartainen mies, niin ei tarvitse mennä Intiaan tai edes Kaapelitehtaalle, että voi vastata noin fiksuun kysymykseen.

Hesarin oma mies maailmalla on nyt Sami Sillanpää, joka raportoi Kiinasta. Jostain syystä hän on kiinalaisten tapojen päivittelyn (hätäilevät kuulemma lentokoneissa eri tavalla kuin suomalaiset!) lisäksi onnistunut myös kirjoittamaan joistakin tärkeistä asioista, tekemään perinteisiä murtoja kielletyille alueille. Aamulehden mies Kiinassa oli pari vuotta sitten(?) Matti Kuusela, joka nyt on ehtinyt käydä taas Afrikassakin, mutta vain lyhyesti.

Nämä pitkä(veteise)t totuusraportit tulevat varmaan jatkumaan, mutta ainahan voi toivoa muutosta. Tosin tänään Aamulehden Matti Apunen vastasi (meilillä tietysti) edelliseen arvosteluuni ja kannusti kirjoittamaan mielipidekirjoituksia lehteen (eli ilmaista palstantäytettä, mutta kuulemma tuhatkertaiselle yleisölle!). Viestissään Apunen "täsmensi", ei perunut tökeryyttään, olihan hänen tarkoituksenaan ollut "provosoida myös ammalaisia" (huh huh). Mitään muutosta ei siis sielläkään ole luvassa.

Jos nyt viisauksia kaivataan, niin tässä tämä yksi kulunut, mutta on silti hyvä muistutus: Jokainen on ulkomaalainen lähes kaikkialla. Ja jos vielä Intiastakin halutaan jotain sanoa, niin toistanpa taas itse kehittämäni maksiimin: Intiasta voi sanoa mitä tahansa ja jopa todistaa sen todeksi.

Kommentit

Helmi sanoi…
Totta noista Heikan kirjoituksista tulee mieleen onko hän koskaan aiemmin käynyt ulkomailla, ilmeisesti ei ainakaan Saksaa kauempana. Omituista että suomalaisten lehtien täytyy lähettää maailmalle tuollaisia Seiskan (enkä tarkoita nyt kouluarvosanoja) tasoisia toimittajia.
Antti Kivivalli sanoi…
Kirjoituksessani on sellainen virhe, että Amman Suomen vierailua ei raportoinutkaan Taneli Heikka, vaan joku toinen toimittaja.

Muistini ja haluni ymmärtää asioiden yhteyksiä teki siis tepposet.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mahtavat banaanimuffinit

Siitä ruokaa, mitä kaupasta löytyy

Pasteijat nyhtökaurasta - versio 1