Erinomainen innovaatio

Tänään sain Hesarista lukea, että joku on taas jo kehittänyt jotain sellaista, mitä minä olen vasta suunnitellut: "K-supermarket-ketju ja Ravintokoodi-palvelun kehittäjä Tuulia International Oy ovat sopineet yhteistyöstä, jonka myötä K-supermarketin kanta-asiakkaille avautuu mahdollisuus tarkastella ostamansa ruoan ravintosisältöä Internetin kautta. Järjestelmä vertaa ostoskoria Valtion ravitsemusneuvottelukunnan vuonna 2005 antamiin suosituksiin." (Keskon tiedote). Järjestelmästä olisi näköjään voinut lukea jo ainakin vuoden ajan useissa lehdissä olleista artikkeleista, mutta minä huomasin sen vasta nyt... Linkkejä löytyy järjestelmän kehittäjän Uutisia-sivulta: Tuulia international.

Itse olin kaavaillut, että kauppojen kassajärjestelmistäkin löytyy sen verran kapasiteettia, että ne pystyisivät laskemaan energialähteiden osuudet (hiilihydraattteja, rasvaa, proteiineja) kauppakassien sisällöistä, mutta totta kai intternetti on paljon fiksumpi valinta. Kauppakuitissa oleva graafinen esitys (tasapainoisen energiakolmion vinousperusteet ovat vielä hakusessa) olisi toki välittömämpi palaute, mutta mutta...

Nyt vain pitää päästä toiminnan pariin, kunhan se leviää tänne Pohjois-Suomeen (tarroja pitäisi olla jo jaossa...), että pääsisi katsomaan, minkälaisia tietoja systeemi antaa.

Tiedote lupaa mm. "paljonko tuotteissa on energiaa ja paljonko eri ravintoaineita ostokset sisältävät kokonaisuudessaan", mutta kiinnostavampaa kuin kokonaisenergia on minusta juuri energialähteiden jakautuminen ja kiinnostavampaa kuin esimerkiksi mineraalien ja vitamiinien kokonaismäärät ovat niiden suhteet energiamäärään.

En ole mikään ravitsemusintoilija, mutta sen vuoksi, että olen joutunut puolustautumaan ja valmistautumaan selityksiin kasvisruokavalioni vuoksi, on päätynyt myös lukemaan kaikenlaisia ravitsemusjuttuja. Joskus 90-luvun alussa törmäsin kirjaan Vegan Nutrition ja siinä muistaakseni ensimmäistä kertaa törmäsin tapaan esittää ravintoaineiden määrät suhteessa ruoka-aineen sisältämään energiamäärään, esim. C-vitamiinia 6 mg/100 kJ.

Tuossa esittämistavassa on se järki, että kun ruokaa syödään riittävästi energiatarpeen saavuttamisen kannalta, niin silloin on tärkeää, että siinä energian mukana tulee tarpeeksi välttämättömiä ravintoaineita. Tuollainen esittämistapa juuri tekee sipseista roskaruokaa, koska ne sisältävät vain energiaa, eivätkä muuta tarpeellista. Jos sipsejä on kuintekin kokonaisenergiamäärästä vain pieni osa ja muu on "ravintoaineintensiivistä", niin ravitsemuksellisesti sipsien syöminen ei olekaan enää niin paha asia. Jos sen sijaan kaikki ruoka on energiarikasta ja ravintoaineköyhää (muukin kuin ruotsalaisperäinen :), niin se ei ole hyvä.

Viivakoodia odotellessa: Muistetaan syödä hyvin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mahtavat banaanimuffinit

Kuusi väriä: Violetti

Helppoa ja herkullista kikjauhoista