Keitetyt paistetut perunat

Vuosituhannen vaihtuessa silloin joskus olimme Leenan kanssa Etelä-Intiassa, Bandipurin luonnonsuojelualueen laitamilla, Sinisten vuorten juurella. Me oltiin tultu sinne vuokra-Ambassadorilla Mysoresta ja saatiin pieni lomamökki aivan omaan käyttöömme. Paikassa ei ollut silloin oikeastaan ketään muuta, joten rauha oli täydellinen.

Majapaikan henkilökunta otti vastaan ruokatoiveemme suhteellisen hyvin - hieman ehkä jouduimme tavalliseen tapaan selittämään. Lepäilimme mielenkiintoisen automatkan jälkeen ja kun olimme menossa pienelle kävelylle, niin päärakennuksesta juoksi joku peräämme: - Excuse me sir, mutta syöttekö te perunoita? - Kyllä me perunoita syödään, se oli siis kasvisruokaa ilman sipuleita, mitä toivoimme. - OK sir, entä inkivääri, voimmeko laittaa inkivääriä? - Siis kyllä, me syömme kasvisruokaa, minun erikoistoiveeni on vain se, ettei siinä ole sipuleita, mutta vaimoni syö kyllä niitäkin eli jos teillä on jotain muuta valmiina.

- OK sir, sanoi mies, palasi keittöön ja me menimme kävelylle ja keskustelimme siitä, että mistä oikein oli ollut kyse.

Kun sitten tuli ruoka-aika, oli tarjolla tavallisen perinteistä ja tavallisen perinteisen hyvää intialaista ruokaa. Meille oli kuitenkin tehty runsaasti yhtä ruokalajia ja se on jäänyt mieleen. Siinä ensimmäisen kerran tajusin, mitä käyttöä on sarviapilan lehdille, vaikka olinkin niitä itse kasvatellut ja maistellut. Kotona sitten ostinkin niitä kaupasta ja silloin tällöin tulee tehtyä ruokaa, jonka olemme itse nimenneet keitetyiksi paistetuiksi perunoiksi ja sitä syntyy suurin piirtein seuraavasti:

kiinteitä perunoita
tomaatteja
rypsiöljyä
juustokuminan siemeniä (jeera)
tuoretta inkivääriä
tuoretta chiliä
mustapippuria
hajupihkaa (hing)
sarviapilan lehtiä (kasur methi)
suolaa

Kuori perunat, lohko ne ja laita kattilaan kiehumaan. Lohko tomaatit ja poista kovat kannat. Pilko inkivääri ja chili aivan pieneksi. Jauha pikkukippoon valmiiksi mustapippuria ja sekoita siihen hing. Laita toiseen kippoon methin lehtiä (mursketta) ja kuumaa vettä. Keitä perunalohkot suhteellisen kypsiksi ja valuta vesi pois niistä. Kuumenna wokissa öljy ja jeera kunnes siemenet ovat vähän muuttaneet väriä. Lisää inkivääri ja chili ja pienen sekoituksen jälkeen lisää jauhetut mausteet ja heti perunat. Paista suhteellisen kuumalla niin että perunat saavat väriä. Lisää tomaattilohkot. Kaada methin lehdistä vesi pois ja sekoita lehdet mukaan. Lisää suola. Kypsennä niin kauan että tomaatit ovat sopivasti rikki. Tarjoile keitetyn riisin ja daalin kanssa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mahtavat banaanimuffinit

Siitä ruokaa, mitä kaupasta löytyy

Pasteijat nyhtökaurasta - versio 1