16. tammikuuta 2005

Elämäni mausteet

Olen havainnut mausteiden olevan aika tärkeä osa elämääni - vertauskuvallisesti ja konkreettisesti. Minulla ei ole mitään erityistä suosikkimaustetta, vaan pidän monista ja runsaista monien mausteiden yhdistelmistä yhtälailla kuin "yksinkertaisesti" maustetuista asioista, eikunn ruuista kai nyt oli puhe…

Jos yrittäisin tehdä jonkinlaista listaa mausteista, niin se voisi olla vaikka seuraavanlainen:

A - asafoetida eli hajupihka eli hing, ks. toisaalta

B - basilika, tuoreena tai kuivattuna

C - chili, punainen tai vihreä, tuore tai kuivattu, jauhettu tai murskattu

D - dhania eli korianteri, siemenet ja lehdet, jälkimmäinen ehdottomasti tuoreena

E - elaichi eli kardemumma, vihreät palot ja mustat palot, siemenet jauhettuina pullassa

F - fenkoli siis siemeninä

G - garam masala menee jo sekoituksen puolelle, mutta ansaitsee maininnan

H - hing eli hajupihka, tuoksuva perusmauste, lantrattuna kiitos

I - inkivääri, tuoreena ja kuivattuna, ihan mihin tahansa

J - jeera eli juustokumina, jota pitää laittaa vähän kaikkeen, eikä ikinä saa korvata suomalaisille tutummalla (leipä)kuminalla, vaikka huonosti englannista käännetyt reseptit niin väittäisivätkin

K - kali jeera, musta kumina ehdottomasti daaliin

L - lakritsi teeksi, mutta pieni häivähdys myös masalaan

M - mustard eli erityisesti mustat sinapinsiemenet, keltaiset sitten kurkkuun ja sinappina

No niin, Junkkaalan Jouni voi paremmin sanoa, kuinka huonoja nämä tällaiset aakkoslistat ovat, mutta ehkä tästä jotain kävi selville. Hingin voisi vielä laittaa P:henkin pirunpihkana, mutta se antaisi jo vaikutelman, että se olisi joku suosikkimausteeni, vaikka ei se nyt ainakaan inkivääriä voi ohittaa.

Lähetä kommentti