Huomasin hyödyllisessä Vegaaniset kasvisruuat -ryhmässä keskusteltavan banaanimuffineista ja ehkä on nyt aika kirjoittaa tämä resepti nettiin. Kuva saatiin vasta pari kuukautta myöhemmin, kun kysyin likalta, että tekeekö muffineita. Tekihän se. Leikkasin yhden halki heti uunista ottamisen jälkeen, joten siksi se näyttää vähän raa'alta leikkauspinnan perusteella. Tutustuin näihin erinomaisiin banaanimuffineihin jo 80-luvulla ja pyysin varmaan jo heti reseptiä, mutta en sitä saanut kuin vasta parin vuoden tivaamisen jälkeen... tavallaan kyllä ymmärrän syyn... :-) Siitä lähtien olen tehnyt näitä suhteellisen säännöllisesti, opetin äitini tekemään näitä, lapseni tekevät näitä ja muutama muukin tämän reseptin on sitten minun kautta jo saanut. Mitä mahtavaa näissä muffineissa on? a) Nämä ovat erittäin helppoja tehdä. b) Nämä ovat hyviä. Maku on hyvä, mausteinen (mausteita voi tietenkin vaihdella, olen joskus laittanut kanelia) ja banaaninen. Nämä ovat "r...
Kikpapujauhot (gram, besan, chickpea flour) ovat todella monikäyttöisiä. Ne ovat keskeisiä monessa intialaisessa ruokalajissa (pakorat, pudlat, litit jne.) ja helposti lisättävissä kaikenlaisiin taikinoihin tai suurukseksi vaikka paistoksiin. Panisse (r.) ja socca (i.) on helppo ja herkullinen Välimeren alueen pikkupaistos, joka tehdään käytännössä pelkistä kikjauhoista, eikä varmaan koskaan syödä yksikössä, joten siitävoi varmaan käyttää suomen kielen monikoita panisset tai soccat. :-) Panisset neljälle hengelle 1 l vettä vähän oliiviöljyä 1 tl suolaa 300 g kikpapujauhoja (mahdollisesti jotain vihreää, persiljaa, lehtiselleriä tms. iso kourallinen silputtuna) paljon oliiviöljyä paistamiseen karkeaa suolaa ja mustapippuria päälle Voitele ensin tasapohjainen vuoka (väh. A4) tai pelti oliiviöljyllä. Laita vesi, öljy ja suola kiehumaan kattilaan. Ennen kuin vesi kiehuu, ala vispata kikpapujauhoja sekaan kuumaan veteen. Jatka vispaamista muutama minuutti ja vaihda sitten ...
Tätä on tullut tehtyä jo 90-luvulla, mutta täksi jouluksi tein ensimmäistä kertaa vegaanisena eli korvasin entisen creme fraiche'in Tofutti tuorejuustolla. Kokeilu onnistui erinomaisesti eli maku oli hyvä ja rakenne erinomainen. Tuorejuuston hyydytysaineet odotetusti tekivät hyvää koostumukselle, ja siinä tuntui olevan myös jonkin verran happamuutta täydentämään makua. Persijat ennen saksien saapumista. Koska tätä on tehty vain harvakseltaan, usein jouluksi, joskus muulloinkin ja resepti on kenties jossain, niin senkin vuoksi saatoin tänään vähän improvisoida; Muistelen, että alkuperäiseen reseptiin kuuluu sitruunamehu, mutta tällä kertaa meni myös sitruunan kuorta. Reseptissä mausteiden määrät näyttävät tarkoilta, mutta oikeasti laitoin aineita summamutikassa monitoimikoneeseen, vain pavut mittasin ja Tofutti oli siis koko purkillinen. Kikpapupatee 1 l keitettyjä kikpapuja (voisi siis käyttää tölkkipapuja, en ole koskaan kokeillut) 225 g purkki Tofutti-tuorejuustoa t...
Kommentit