Huomasin hyödyllisessä Vegaaniset kasvisruuat -ryhmässä keskusteltavan banaanimuffineista ja ehkä on nyt aika kirjoittaa tämä resepti nettiin. Kuva saatiin vasta pari kuukautta myöhemmin, kun kysyin likalta, että tekeekö muffineita. Tekihän se. Leikkasin yhden halki heti uunista ottamisen jälkeen, joten siksi se näyttää vähän raa'alta leikkauspinnan perusteella. Tutustuin näihin erinomaisiin banaanimuffineihin jo 80-luvulla ja pyysin varmaan jo heti reseptiä, mutta en sitä saanut kuin vasta parin vuoden tivaamisen jälkeen... tavallaan kyllä ymmärrän syyn... :-) Siitä lähtien olen tehnyt näitä suhteellisen säännöllisesti, opetin äitini tekemään näitä, lapseni tekevät näitä ja muutama muukin tämän reseptin on sitten minun kautta jo saanut. Mitä mahtavaa näissä muffineissa on? a) Nämä ovat erittäin helppoja tehdä. b) Nämä ovat hyviä. Maku on hyvä, mausteinen (mausteita voi tietenkin vaihdella, olen joskus laittanut kanelia) ja banaaninen. Nämä ovat "r
Viikko sitten lauantaina saimme papukauppiaaltamme Tammelan torilta myös mangoldia kilon pussin kahdella eurolla. No, stamppottiahan piti sitten tehdä. Viime tingassa (lue: puoli kuudelta) menimme Lielahden City-marketiin ja vaikka myymälässä oli tilaa tehdä ostoksia, niin perunoiden valitseminen ei ollut helppoa. Valmiiksi pakatuista Pirkka-perunoista olivat punaisen pussin eli jauhoiset perunat loppu ja jäljellä olevat pussit tuntuivat sisältävän pehmeitä perunoita. Siirryin irtoperunoiden laarille ja ehdin kokeilla perunoita, kun vieressäni ollut asiakas sanoi: "Ne on kaikki pehmeitä, eikö olekin?" Niin oli. Palasin siis takaisin valmiiksi pakattujen perunoiden puolelle ja huomasin, että jos kaivan alimmaisen keltaisen pussin kasan pohjalta, niin perunat eivät ole pehmeitä. Kun "punaisia" ei ollut, otin "keltaista" eli Nicolaa, joka on suosikkilajikkeitamme, yleensä luomuna ja usein vähän liian kiinteää, kun nyt edelleenkin tavoitteena oli se stamp
Kikpapujauhot (gram, besan, chickpea flour) ovat todella monikäyttöisiä. Ne ovat keskeisiä monessa intialaisessa ruokalajissa (pakorat, pudlat, litit jne.) ja helposti lisättävissä kaikenlaisiin taikinoihin tai suurukseksi vaikka paistoksiin. Panisse (r.) ja socca (i.) on helppo ja herkullinen Välimeren alueen pikkupaistos, joka tehdään käytännössä pelkistä kikjauhoista, eikä varmaan koskaan syödä yksikössä, joten siitävoi varmaan käyttää suomen kielen monikoita panisset tai soccat. :-) Panisset neljälle hengelle 1 l vettä vähän oliiviöljyä 1 tl suolaa 300 g kikpapujauhoja (mahdollisesti jotain vihreää, persiljaa, lehtiselleriä tms. iso kourallinen silputtuna) paljon oliiviöljyä paistamiseen karkeaa suolaa ja mustapippuria päälle Voitele ensin tasapohjainen vuoka (väh. A4) tai pelti oliiviöljyllä. Laita vesi, öljy ja suola kiehumaan kattilaan. Ennen kuin vesi kiehuu, ala vispata kikpapujauhoja sekaan kuumaan veteen. Jatka vispaamista muutama minuutti ja vaihda sitten
Kommentit