Yksi näistä junien miehistä

Kymmenen vuotta sitten menin junalla Bulgarian läpi. Käytössä oli interrail, mutta myös tiukka budjetti, joten vain läpikulkuviisumi eikä edes tarkoitusta varsinaisesti matkailla Bulgariassa.

Juna on kuitenkin kiva matkustustapa yksinäisellekin miehelle ja kun samaan osastoon osuivat bulgarialainen mies ja pikkupoika, niin tulihan siinä tavattua paikallisiakin. Mies osasi kohtuullisesti englantia ja kun sitä paikattiin minun huonolla saksallani, niin monenlaisia juttuja siinä tuntien aikana tuli vaihdettua ja selvitettyä.

Juna oli siisti - vain vessa oli aivan karmeassa kunnossa, mutta kesä oli kaunis ja juna vei.

Jossain vaiheessa samaan osastoon tulivat unkarilainen isä, äiti ja heidän lapsensa. Bulgarialainen mies jutteli heidän kanssaan vielä innokkaammin - olihan tuo nuori perhe selvästi enemmän samanhenkinen ja osasi sitä saksaakin paremmin.

Olimme kovasti eurooppalaisia: Kaikki itäreunalta, kovin erilaisista maista ja erilaisista elämäntilanteista, mutta selvästi saman kulttuurialueen edustajia. Näin sitä oltiin menossa kohti yhteistä Euroopppaa raiteet kolisten.

Sitten jossain vaiheessa unkarilaisperheen äiti meni käymään junan vessasta ja ymmärsin hänen ilmeestään, mitä hän sanoi miehelleen unkariksi kun palasi. Bulgarialaismies kiinnostui, kysyi saksaksi ja kun hän kuuli, että kyse oli vessan siivottomuudesta, niin silloin hän repesi:

Ne olivat tietenkin ne mustalaiset, jotka aiheuttivat kaiken tämän siivottomuuden Bulgariassa! Niitä oli vaikka kuinka paljon ja kaiken aikaa niitä tuli salaa lisää Turkista tai ties mistä ja sotkivat kaikki paikat jne. jne.

Ei paljon jäänyt jäljelle sivistyneestä eurooppalaisuudesta tai hartaasta kristillisyydestä kun puheenaiheeksi tulivat Ne Toiset, jotka olivat Erilaisia, Likaisia jne. jne.

Tämä vanha tapaus tuli mieleen, kun osui silmiin Ismo Nykäsen hyvännäköinen juttu Radio1:n kolumnien joukossa. Nykänen tosin enimmäkseen lainaa hollantilais-amerikkalaisen Ian Buruman kirjaa, mutta tämän asian rauhallinen pohdiskelu on tarpeen. Onko monikulttuurinen kulttuuri mahdollinen? Mitä se edes tarkoittaa? Onko siltikin aina helpompi laittaa kaikki ongelmat Niiden Toisten syyksi?

2 kommenttia

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mahtavat banaanimuffinit

Pasteijat nyhtökaurasta - versio 1

Musta kumina on hyvää