Kasvissyönnin vastustaminen on vaikea laji

Tällainen tästä sunnuntaiaamuna tuli - kun vähän epäilen, että Aamulehti ei tätä julkaise, niin kopypastean tännekin:

---

Olin varsin ilahtunut, kun Aamulehti julkaisi Leena Vilkan kirjoituksen suhteellisen räväkällä ja totuudenmukaisella otsikollakin. Olin yhtä lailla masentunut, kun Aamulehti palasi normaalilinjalleen ja julkaisi Laura Järvenpään "kommentin" myös paperiversiossaan.

Kyllä, olen itse kasvissyöjä, myös ekologisista ja eettisistä syistä, ja olen tottunut näihin "tappavat kasvissyöjätkin porkkanoita" -keskusteluihin. Ilmeisesti lihaa syövien journalistien on vaikeampi nähdä missä on pihvi ja missä ei.

Ensinnäkin Vilkka kirjoittaa enimmäkseen kasvissyönnin eettisestä puolesta ja vain mainitse ekologisen ulottuvuuden. Järvenpää jopa myöntää, että kasvissyönti on ekologisempaa, mutta kokoaa kaikenlaisia argumentteja miksi kasvissyönti ei ole "täysin ekologista" tms.. Sellaista asiaahan tässä materiaalisessa maailmassa ei ole, jossa hyödyn lisäksi ei tulisi myös jotain haittaa. Tämä ei koske vain kasvissyöntiä ja samalla periaatteella voisi kirjoittaa siitä, miten energian säästäminen ei ole säästämistä, koska kaikkea energian kulutusta ei kuitenkaan voi säästää...

Toiseksi Järvenpää ottaa esille esimerkkejä, jotka eivät suinkaan koske vain kasvissyöjiä: ns. sekasyöjätkin syövät (toivottavasti) "kasviksia ja hedelmiä" ja vaikka hollantilaisia paprikoita tai italialaisia tomaattimurskapurkkeja tuodakaan lentokoneella Suomeen, niin tuleehan siitä toki päästöjä ja energiaa kuluu. Samoin energiaa kuluu joka vaiheessa aivan turhaan kun tanskalaisia kinkkuja tai australialaisia pääsiäislampaita tuodaan Suomen lihansyöjille. Sanojen samankaltaisuudesta huolimatta edes kasvihuoneita ei ole rakennettu kasvissyöjien vuoksi tai heidän toimestaan.

Onneksi Järvenpää ei ota esille soijaa, joka usein tulee näissä "keskusteluissa" argumentiksi. Tullitilastoista on tavallisen porkkananpurijan vaikea saada tarkkaa tietoa, mutta aivan varmasti suurin osa tuosta eksoottisesta palkokasvista päätyy muuhun elintarviketeollisuuteen ja eläinten rehuksi, eikä suinkaan meidän kattilaamme tai tofutehtaan kautta paistinpannullemme. Ja jos tuo tasapaino joskus järkkyy, ei se suinkaan ole muutos epäekologisempaan suuntaan. Kasvissyönti kun on se parempi vaihtoehto.

Jos kasvissyönnin ekologisuuden mainitseminen on hurskastelua Laura Järvenpään ja Aamulehden mielestä, niin kai heillä on joku kiva sana sillekin, kun kasvissyönnistä kaivetaan aina vaan esille jotain "epäilyttäviä" tai "epärehellisiä" piirteitä.

---

2 kommenttia

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mahtavat banaanimuffinit

Pasteijat nyhtökaurasta - versio 1

Musta kumina on hyvää