Oliebol vapun tekee?
En suostu väittämään perhettämme monikulttuuriseksi, mutta täytyy myöntää, että esimerkiksi hollantilaisilla vaikutteilla on oma sijansa jokapäiväisessä elämässämme. Nyt olemme myös kahtena vappuna peräkkäin onnistuneet tekemään omena-rusina -munkkeja, joita alankomaalaiset tosin pitävät erityisesti uuden vuoden herkkuna, mutta myyvät kojuissaan kyllä ihan millä tahansa paremmilla markkinoilla.
Oliebol on siis pieni pyöreä munkki, ehkä nimensä mukaisesti hieman rasvaisempi kuin tavallinen sokerimunkki ja siinä olisi ehkä ihan hyvää vaihtelua ja ideaa kenelle tahansa, joka munkkikäryjä tykkää haistella, joten tässä resepti jo ensi vapun varalle:
OLIEBOLLEN - 20 kpl puoli pakettia hiivaa 2,5 dl maitoa (käytettiin riisi-soija-kaura -juomaa) 2,5 dl vehnäjauhoja vajaa 1 tl suolaa 3,5 dl rusinoita (osa korintteja, jos löytyy) 2 hapanta omenaa raastettuna karkeaksi öljyä uppopaistoon (rypsi on OK) tomusokeria Liota hiiva haaleaan maitoon, lisää jauhot ja suola. Sitten mukaan rusinat ja omenaraaste. Anna nousta kaksinkertaiseksi. Lämmitä paistoöljy, muodosta taikinasta kahdella lusikalla alle 5 cm palloja suoraan öljyyn. Paista ruskeiksi ja nosta valumaan. Ennen tarjoilua sirottele jäähtyneiden pallojen pinnalle runsaasti tomusokeria.
Tuo on mukautettu kirjasta De Keuken van Nederland en België - ja jokainen voi tietysti mukauttaa sitä edelleen - olennaista on rasva ja pyöreä muoto.
Kommentit