9. toukokuuta 2005

Oliebol vapun tekee?

En suostu väittämään perhettämme monikulttuuriseksi, mutta täytyy myöntää, että esimerkiksi hollantilaisilla vaikutteilla on oma sijansa jokapäiväisessä elämässämme. Nyt olemme myös kahtena vappuna peräkkäin onnistuneet tekemään omena-rusina -munkkeja, joita alankomaalaiset tosin pitävät erityisesti uuden vuoden herkkuna, mutta myyvät kojuissaan kyllä ihan millä tahansa paremmilla markkinoilla.

Oliebol on siis pieni pyöreä munkki, ehkä nimensä mukaisesti hieman rasvaisempi kuin tavallinen sokerimunkki ja siinä olisi ehkä ihan hyvää vaihtelua ja ideaa kenelle tahansa, joka munkkikäryjä tykkää haistella, joten tässä resepti jo ensi vapun varalle:

OLIEBOLLEN - 20 kpl

puoli pakettia hiivaa
2,5 dl maitoa (käytettiin riisi-soija-kaura -juomaa)
2,5 dl vehnäjauhoja
vajaa 1 tl suolaa
3,5 dl rusinoita (osa korintteja, jos löytyy)
2 hapanta omenaa raastettuna karkeaksi
öljyä uppopaistoon (rypsi on OK)
tomusokeria

Liota hiiva haaleaan maitoon, lisää jauhot ja suola. Sitten mukaan rusinat
ja omenaraaste. Anna nousta kaksinkertaiseksi. Lämmitä paistoöljy, muodosta
taikinasta kahdella lusikalla alle 5 cm palloja suoraan öljyyn. Paista ruskeiksi
ja nosta valumaan. Ennen tarjoilua sirottele jäähtyneiden pallojen pinnalle
runsaasti tomusokeria.

Tuo on mukautettu kirjasta De Keuken van Nederland en België - ja jokainen voi tietysti mukauttaa sitä edelleen - olennaista on rasva ja pyöreä muoto.

Lähetä kommentti