Viestintää parilla sanalla

Syksyllä kaverin FB-seinällä oli puheena tulossa oleva elokuva, Arrival, ja nousi esille pointti, että jos ET:t oikeasti tulisivat nyt (ennen täydellisen Baabelin kalan kehittämistä) maapallolle, niin miten heidän kanssa kommunikoitaisiin.

Olen joskus tullut kommunikoineeksi (ihmisten(!) kanssa) ilman varsinaista yhteistä kieltä, esimerkiksi Puolassa (tai sieltä tullessa junassa liettualaisten naisten kanssa, jotka lopulta tajusivat, miksi olin ollut niin hiljaa) ja sieltä on yksi kokemus, mitä pidän onnistumisena.

Olin 91 tai 92 Etelä-Puolan maaseudulla ja lähtenyt joogaseminaarin hälinästä kävelylle läheiseen metsään. Palatessa osuin niitetyn pellon reunaan ja sitten sen keskellä menevälle peltotielle.

Vähän aikaa käveltyäni huomasin vanhan miehen kävelevän samaa tietä minua kohti. Kun kohtasimme, hän sanoi: "Cszsieszs", tai siis sellaista, minkä tiedän tervehdykseksi, joten vastasin samalla tavoin.

Jäimme seisomaan vierekkäin, katselemaan laskevaa aurinkoa ja mies sanoi jotain, puolaksi. Testasin englannin ja saksan, mutta sain viestin perille, että "olen finska, enkä taida niet polskaa sitten lainkaan".

"Aaah - Finlandia", sanoi mies ja osoitti sormellaan ylöspäin. "Joo, sieltä", vastasin suomeksi.

"Finlandia, Estonia, Latvia, Lithuania, Polska", mies vielä vahvisti rajanaapuruutemme. "Kyllä, sieltä juuri."

"Seppo Räty", sanoi mies ja näytti samalla keihäänheittoelettä. "Kyllä, Seppo Räty on myös suomalainen, finski", vastasin samalla eleellä ja nyökkäyksellä.

Sitten tuli se onnistumiskokemus, kun mies sanoi yllättäen jotain merkittävää - ja toki edellisiin liittyvää. Ymmärsin(!) sanan Tallinn, sanan joka muistutti sanaa veli, "braat" ja venäjän kautta tietämäni sanan "vajna" eli sota. Samalla hän teki eleen, jossa kaula menee poikki.

"Veljeni kuoli sodan aikana Tallinnassa."

"Niin, ne oli pahoja aikoja", otin osaa ja seisoimme hetken hiljaa peltotiellä auringonlaskua katsellen. Sitten sanoimme molemmat "sczsczieszc" ja jatkoimme omiin suuntiimme.


Kuva on tarinan tapahtumapaikan läheltä ±2 km ja varastettu kyseisen ekomaatilan ja tapahtumakeskuksen blogista: http://www.ekofest.org/

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mahtavat banaanimuffinit

Siitä ruokaa, mitä kaupasta löytyy

Pasteijat nyhtökaurasta - versio 1