28. huhtikuuta 2012

Hapanimelä tofusabji

Piti ohimennen mainita Facebookin kommentissa tofuruoka, jota pidän ehkä parhaana tofureseptinämme, niin eihän sitä löytynytkään tuosta vain! Olin sen kuitenkin kirjoittanut sfnet.keskustelu.vegetaristit-ryhmään jo vuonna 2004, mutta Google antoi aluksi vain keskusteluketjun kommentteja.

No, onneksi hieman Googlea kaivelemalla se löytyi ja nyt on syytä nostaa se tänne parempaan talteen...:

Teimme tänään (1.6.2004) taas sabjia, jonka resepti on Adiraja dasan kirjoittamasta kirjasta The Hare Krishna Book of Vegetarian Cooking, mutta olemme vaimoni kanssa muokanneet sitä (vaihtaneet paniirin savunmakuiseen* tofuun) ja nyt se on jopa vegaani ja valmis uusille kokeilijoille ja kokeille:

HAPANIMELÄ TOFUSABJI KUUDELLE** NÄLKÄISELLE

10 perunaa kuorittuna ja lohkottuna
2 pkt Soya Oy:n savunmakuista* tofua kuutioituna
öljyä

100 g tamarindia keitetään vähässä vedessä ja puristetaan siivilän läpi

3 porkkanaa siivutettuna
3 sellerinvartta ohuina siivuina
1 iso kesäkurpitsa paloina
3 pientä purkkia "isoja" ananaspaloja (chunks)
4 tomaattia paloina

öljyä
1 rkl kokonaisia juustokuminan siemeniä
1 tl jauhettua mustapippuria
1 tl hajupihkaa (hing, asafoetida)
2 rkl pieneksi pilkottua tuoretta inkivääriä
tuoretta chiliä pieneksi pilkottuna maun mukaan (kaksi mietoa tai 1/2 punaista vahvuus 3)

100 g fariinisokeria
2 tl mangojauhetta (amchoor)
2 tl paprikajauhetta
2 tl jauhettua korianteria
2 tl suolaa

Paista perunat uppoöljyssä esim. wokin pohjalla parissa erässä ei ihan kypsiksi. Paista samassa öljyssä isohkot tofukuutiot.

Valmista tamarindi. Mielestäni parasta on siis esikäsitelty (wet) tamarindi, joka pitää pilkkoa tiiviisti puristetusta pakkauksesta ja siivota siemenistä. Sitten sitä keitetään vedessä ja puristetaan
massaa siivilän läpi talteen niin kauan kuin jaksaa. Valmista sosetta on saatavana myös purkeissa.

Laita teräskattilaan öljyä (wokista jääneen lisäksi) ja paahda juustokuminan siemeniä hieman. Lisää mustapippuri ja hing ja heti inkivääri ja chili ja hetikohta porkkanat ja kypsytä hieman. Lisää selleri.

Lisää tamarindi ja loput mausteet, sokeri, kesäkurpitsa, perunat ja tofu. Lisää tomaatit ja anna kypsyä.

Mangojauhe ja hing eivät suinkaan ole välttämättömiä, mutta tamarindistä tulee tämän ruuan kirpakka happamuus. (Kyllä se mangojauhe on olennainen osa makukokonaisuutta. Toim. huom.)

Syödään riisin kanssa.

* Tuolloin Oy Soya Ab:n tofu saattoi olla vielä oikeasti savustettua, mutta jossain vaiheessa he siirtyivät prosessiin, jossa tofu vain pakataan savuaromiliemen kanssa marinoitumaan.

** Näkemykseni siitä, kuinka monelle nälkäiselle tuo riittää on ehkä muuttunut vuosien aikana, mutta historiallisistakin syistä jätetään määrä kuudeksi.
Lähetä kommentti