Lehmät, olemme pahoillamme

Olen niin tyytyväinen siitä, että Suomessa on Eläinsuojelulaki ja paljon asetuksia, joilla säädetään eläinten oikeuksista. Monet niistä asetuksista ovat toki huonoja ja ristiriidassa Eläinsuojelulain hengen kanssa, mutta kuitenkin.

Lainsäädäntöä on myös muutettu ja 2006 saatiin lakiin vaatimus, että lehmien pitää saada laiduntaa. Tai siltä se vaikuttaisi. Mutta ei.

"Suomen eläinsuojelusäädösten mukaan lypsylehmät ja pääasiassa maidontuotantoa varten kasvatettavat hiehot, jotka pidetään kytkettyinä, on päästettävä 1.5. - 30.9. vähintään 60 päivänä laitumelle tai muuhun tarkoituksenmukaiseen jaloittelutilaan. Myös jaloittelutilan koolle on annettu vaatimuksia.

Projektin aikana tarkastettiin vuonna 2009 koko maassa yhteensä 232 tilaa ja vuonna 2010 151 tilaa. Vajaalla kolmanneksella eli 28 % (2009) ja 27 % (2010) tarkastetuista tiloista oli puutteita jaloittelun järjestämisessä."

Tuo on Eviran selvityksestä:
http://www.evira.fi/portal/fi/elaimet/ajankohtaista/?bid=2493.

Lisäksi koko ajan perustetaan suuria ja vain suuria "tuotantoyksiköitä", joissa on "mahdotonta" päästää lehmiä laitumelle... Miksi niitä annetaan perustaa, kun ne eivät noudata lakia?

Juu, laissa on mahdollisuus anoa vapaustusta ja sekin näkyy Eviran selvityksessä:"Kaiken kaikkiaan vuosina 2006 - 2010 vapautuksia jaloitteluvaatimuksesta on haettu yhteensä 273 kpl ja näistä vapautus on myönnetty 196 tilalle (72 %)." Noista suurin osa olisi ollut tiloja, jotka olivat luopumassa eläinten pidosta, mutta juuri tänään oli Hesarissa "Suomen suurimmasta navetasta" (tähän asti...), jossa pitäisi kahden vuoden päästä olla 500 lehmää.

"Näin suuren karjamäärän laskeminen kesäksi laitumelle, ja lypsyjen hoitaminen sinä aikana olisivat mahdottomuus."

Niinpä niin.

Jostain kumman syystä kun hanketta on esitelty lehdessä vuonna 2008, on mainittu, että "Kaupan yhteydessä Iskola Oy varautuu vuokraamaan 128 hehtaaria vankilan alueen maita luonnonlaitumiksi. " En sitten lainkaan tiedä, mitä niillä "luonnonlaitumilla" tehdään.

http://www.iisalmensanomat.fi/uutiset/yla-savo/suomen-suurin-maitonavetta-sukevalle/218809

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2010/20100592#a592-2010
Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mahtavat banaanimuffinit

Pasteijat nyhtökaurasta - versio 1

Siitä ruokaa, mitä kaupasta löytyy