Timin mänty pistää tuntemaan

90-luvulla olin töissä Frantsilan yrttitilalla Hämeenkyrössä, lähinnä erilaisten luontaishoitokurssien järjestelyissä. Kurssilaiset yöpyivät tilalla ja heille oli kaikenlaista iltaohjelmaakin. Ensimmäisinä vuosina kuulin todella monta kertaa lausuntoja, miten "käytiin eilen Timin männyllä ja vieläkin tuntuu" ja olin ihan että hohhoijaa.

No, kerran sitten menin mukaan ja Timin mänty on tosi hieno paikka. Se on ilmeisesti satoja vuosia vanha vanha puu ja sitä on käytetty ns. uhripaikkana eli männyn rungossa on koloja joihin on laitettu ehkä ruokaa - ja verisiä tikkuja:


TIMIN MÄNTY, HÄMEENKYRÖ

"Hämeenkyrössä Timinkylällä kasvaa jättiläismäinen vanha uhrimänty, jonka oksilla vanhat ihmiset muistivat nähneensä karhunpääkalloja ja monivärisiä nauhoja.
Pitkienkin matkojen takaa saapui hammassärkyä potevia männyn juurelle. Kaivettuaan tikulla hammastaan, niin että särkevä ien rupesi vuotamaan verta, löi hammassärkyinen tikun puun kylkeen ja pääsi siten vaivastaan. Mänty tästä vain kasvi ja voimistui, niin tikuista kuin sen mukana upotetusta hammassärystäkin.

Puun halkeamaan uhrattiin rahoja ainakin vielä 30-luvulla, ja puun luona käydään yhä vielä lukuisin joukoin."


Puu on jo aika huonossa kunnossa, sen latva on haaroittunut ja sen oksat ovat alkaneet kuivua jo sata vuotta sitten paikalla olevasta kuvasta päätellen, mutta vielä on vihreitäkin neulasia.

Hienointa tuossa puussa on minusta se, että edelleenkin puun bioenergiakenttä (kiin. qi, sanskr. prana) on niin voimakas, että sen tuntee kuka tahansa. Miten niin tuntee?  Jos puun juurella seisoo rentona, niin tähän mennessä kaikki ihmiset, jotka olen sinne raahannut, tuntevat kihelmöintiä käsissään ja joskus myös jotain päässään (se kiristävä vanne, tiedättehän).

Kerran vein sinne tilalla vierailleen perinteisen kiinalaisen lääketieteen lääkäri Liu Bao Yanin ja hän sanoi, että qi gong -harjoituksia suositellaan tehtävän mäntymetsässä, koska siellä tuota qitä on juuri käytettävissä. Minulle pelkkä puun alla oleminenkin tekee hyvän olon.

Tuollainen vaikutus ja tuntemus eivät todellakaan kuulu nykyisen fysiikan tai biologian tuntemiin ilmiöihin, mutta ei kai kukaan tiedettä tunteva luulekaan, että tiede osaa jo täydellisesti selittää kaiken.

Suosittelen siis käyntiä Timin männyllä, avoimin mielin. Juuri äsken netistä huomasin, että sinne on joku geokätköilijä on piilottanut jotain ja paikalla käyneet etsijät eivät kyllä raportoineet mitään erikoisista tuntemuksista. Kyllä se siis edellyttää, että edes hetkeksi pysähtyy ja tunnustelee omaa oloaan. :-)
Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mahtavat banaanimuffinit

Pasteijat nyhtökaurasta - versio 1

Siitä ruokaa, mitä kaupasta löytyy