Kiinassa sana rehellinen tarkoittaa tyhmää?

No ei sentään. Kuulin tuollaisen viisauden eilen, kun projektipäivän yksi luennoitsija halusi puhua Kulttuurien Eroista. Aika monet ovat varmaan huomanneet, että aika monet globaalin talouden globaalit toimijat ovat huomanneet, että asiat ja varsinkin kommunikaatio toimii eri tavalla eri puolilla maailmaa.

Hyvä sinänsä, että huomataan, miten ihmiskunta on kehittynyt eri tavoilla eri kulmilla tätä pyöreää palloamme. Eilinen luennoitsijakin oli oikeasti hyvä - hyvä varmaan työssään (olen nähnyt vain hänen oman esityksensä asiasta) ja jopa niin hyvä tämänpäiväisessä aiheessaan, että kommunikaatiosta puhuessaan kertoi myös, miten Mäntässä asuvat ihmiset saattaisivat ymmärtää häntä eri tavalla ja Oulussa asuvien ihmisten hän tietää ymmärtävän eri tavalla.

Jostain kumman syystä kuitenkaan mänttäläisten tai oululaisten tavasta ymmärtää tai väärinymmärryksen syistä tai seurauksista ei kerrottu sen enempää "hassuja" negatiivisia tarinoita. Jostain kumman syystä "viisaudet" muiden kulttuurien tavoista toimia ovat juuri niitä outoja ja negatiivisia.

Kuulemamme tarinan mukaan kiinalaiset huijaavat säännönmukaisesti. Sille esitettiin jopa perustelu: Jos ei huijaa, ei saa perheelleen elantoa - perustelu on uskottava ja tärkeä, joten koko tarinan täytyy olla totta.

Kuka keksisi stereotyyppisen väitteen jostain muusta kulttuurista, jossa se ei-suomalainen kulttuuri tuodaan esille positiivisena? Parasta olisi, jos viisaus ei kuuluisi siihen triviaalien "etelä-amerikkalaisilla on rytmi veressä", "mustaihoiset ihmiset ovat hyviä juoksijoita / ihan mitä tahansa urheilijoita" jne. -ryhmään.

Onko olemassa vastaanpanematonta tietoa muista maista tai kulttuureista, että ne ovatkin joskus meitä parempia tiedon, teknologian tai talouden alueella? Olenko vain taas keskittynyt kaikkeen negatiiviseen niin, etten enää näe mitään positiivista? Kai nyt jotain täytyy olla olemassa, sillä kiinalaisetkin ovat rakentaneet raketteja kun täällä on asuttu vielä maapohjaisissa majoissa.

4 kommenttia

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mahtavat banaanimuffinit

Pasteijat nyhtökaurasta - versio 1

Siitä ruokaa, mitä kaupasta löytyy