Daalimaan kakarat
Sen lisäksi heille on tullut hassuja suosikkeja, kuten hapankaali, paahdettu nori riävän päällä ja dal eli intialaistyylinen linssi/papukastike. Kasvissyöjille osataan nykyään laittaa ruokaan soijarouheita ja -suikaleita, mutta esimerkiksi papujen käytössä ja papupuolivalmisteiden saatavuudessa on vielä paljon parannettavaa. Soija on OK, mutta omalta maultaan ei todellakaan mikään herkkunautinto. Siksi olisi hienoa, jos valmiiksi keitettyjä papuja saisi pakasteina (Pirkka-sarjan ruskeat pavut ovat muuten parhaasta päästä säilötyissä pavuissa.), mutta "pienien papujen" (mung ja erilaiset linssit) kypsentämisessä ei ole mitään vaikeaa tai hankalaa. Intialaisten tapa "hioa" tai jauhaa pavut pienemmiksi on sekin yllättäen toimiva idea, koska silloin kik- tai uradpavun kypsenemisaika lyhenee selvästi. Aasialaisten ruokakauppojen daleja kannattaakin kokeilla.
Tässä nyt kuitenkin meidän tavallisen dalimme resepti. Tätä valmistuu yleensä kukkakaali-peruna -karrin lisukkeeksi (gobi alu on paljon lyhempi nimi...):
Pispalalainen perusdal 4 hengen annos 2,5 dl linssejä/mungpapuja vettä rypsiöljyä 1 rkl mustakuminan siemeniä 4 mustaa kardemummapalkoa 2 neilikankynttä 2 prk tomaattipyreetä suolaa Laita linssit/pavut kiehumaan - kypsymis/valmistumisaika riippuu dallajista: punaiset linssit kypsyvät vartissa (melkoinen etu!) ja mungpapuihin menee tunti. Pidä huolta, ettei vesi lopu ja keitos pala pohjaan. Kuumenna öljyä pienessä kattilassa - mitä pienempi, sitä vähemmän tarvitaan öljyä, että mausteet lilluvat siellä kunnolla. Lisää heti mausteet, siitä myös näet, milloin öljy uhkaa olla liian kuumaa eli älä polta mausteitakaan. Jonkin ajan jälkeen lisää pyree (varo roiskumista) ja sekoita. Kun linssit/pavut ovat kypsiä eli aivan hajalla, niin lisää joukkoon maustekastike ja suolaa sopivaksi. Aika usein tarvitsee lisätä vettä oikean paksuuden saamiseksi ja pieni hidas hautuminen tekee vain hyvää.
Vähien mausteiden joukossa on siis heti kaksi harvinaisempaa. Suoraan sanoen en käytä mustakuminaa (kali jeera on hakutermi) tai mustia kardemummapalkoja lähes mihinkään muuhun - mutta tässä ne oikeasti antavat hienon savuun vivahtavan aromin dalille. Älkää vaan laittako (leipä)kuminaa daliin - juustokumina (jeera) on toki yksi vaihtoehto, mutta sitä meillä on jo runsain mitoin lähes kaikessa muussa ruuassa.
Intia ja nykyään netti on tietysti täynnä erilaisia dalohjeita, joten siitä vaan kokeilemaan!
Kommentit
Mustakumina ei siis ole sama asia kuin kalonji. :-)