Eutanasiassa ei ole kyse vain kivusta

Hesari oli teettänyt kyselyitä ja sen mukaan 74 % suomalaisista kannattaa ajatusta "Potilaalla, jolla on parantumaton ja kuolemaan johtava sairaus tulee olla mahdollisuus saada kuolinapua.".

Julkaisupäivänä Hesari oli myös kysynyt Päivi Räsäsen mielipidettä tuohon kysymykseen ja ihmisten mielipiteeseen siitä ja Räsänen vastaa mm. näin: "Uskon, että kansalaisten näkemys perustuu osin väärinkäsityksiin terveydenhuollon kyvystä auttaa saattohoidon aikana" ja "Koskaan ennen ei ole ollut niin hyvää mahdollisuutta hoitaa erilaisia oireita ja kärsimystä kuin nyt. Voi vaikka nukuttaa."

Ensinnäkin edelliselläkin eutanasiakierroksella nousi kovasti esille kivun lievittäminen. Eutanasiassa ei aina ole kyse vain kivun välttämisestä, vaikka se yleistä onkin tuollaisessa kuolemaan johtavassa sairaudessa.

Jos sairaus johtaa kuolemaan ja sitä ennen elintoimintojen ja mahdollisesti henkisen suorituskyvyn vähenemiseen, niin ainakin minä haluaisin vielä järjissäni ollessani tehdä sopimuksen siitä, missä vaiheessa minun elämäni ylläpitämisen saa lopettaa tai edesauttaa kuolemaani. Minä olen elämäni elänyt tällaisena kuin nyt, eikä sen jatkaminen toivottomassa, surkeassa ja ei-ihmisarvoisessa tilanteessa ole minusta järkevää.

Toiseksi, mitä järkeä on viimeisessä kuukaudessa tai kuukausissa, jos ihminen on nukutettu, täysin kyvytön kokemaan mitään tai ilmaisemaan mitään. Minusta ei mitään järkeä.

Kolmanneksi on todellakin melkoisen ylimielistä luulla, että ihmiset muodostaisivat mielipiteensä esim. eutanasiasta Räsäsen kuvaamalla tavalla puutteellisin tiedoin. Hänen esittämänsä faktat eivät ainakaan minulle ole mitään uusia, vaan suurelta osin menevät ohi, eivätkä siten voi muuttaa näkemystäni.

OK, Päivi Räsäsen mielipide on Päivi Räsäsen mielipide ja sikäli yhtä oikeutettu kuin minun tai 74 % suomalaisista, mutta pahoin pelkään, että lakia ei saada aikaan ja silloin juuri Päivi Räsäsen kasvot saaneilla vaikuttajilla on hänen puoluettaan ja äänimääräänsä suurempi vaikutus kansanedustajiin. Luulen, että he pitävät Räsästä paitsi kaltaisenaan asiantuntijana, niin onhan hän myös lääkäri ja vaikka ei sitä sanokaan, niin kaikki tietävät hänen perustavan näkemyksensä kristinuskoon ja kristinuskoa ja kristittyjä jostain syystä pidetään asiantuntijoina esim. eutanasiaan liittyvissä kysymyksissä.

Toivottavasti laki ja käytäntö saadaan Suomessa muutettua rationaaliseksi näistä yksittäisistä ja irrationaalisista argumenteista huolimatta.
Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mahtavat banaanimuffinit

Aukeneeko seesami?

Pasteijat nyhtökaurasta - versio 1