Moraalin unohtaminen aiheuttaa mielen reikiintymistä

Moraalia pidetään "hyvän ihmisen merkkinä" tai ulkoa annettuna säännöstönä. Moraaliin voi kuitenkin suhtautua myös käytännöllisesti: Moraalin puute tai moraalisääntöjen rikkominen ei ole hyväksi ihmiselle. Tällainen näkemys tietysti edellyttää, että on jonkinlainen näkemys siitä, mitä on ihminen ja mitä on mieli - ja mitä kuuluu moraaliin.

Moraali usein sotketaan käyttäytymissääntöihin ja esimerkiksi seksuaalisuuteen tai siihen liittyviin asioihin. Alastomuus ei ole moraalitonta, mutta alasti esiintyminen on useimmissa yhteiskunnissa ja useimmissa tilanteissa sopimatonta. Jos nyt haluaa keksiä kunnon kökkövertauksen moraalille, niin hampaiden pesu on parempi.

Jos syö vaikka tavallista, suomalaista ruokaa, eikä pese hampaitaan, tulee siitä jossain vaiheessa ongelma. Hampaiden pesemistäkin pidetään "hyvän ihmisen merkkinä" ja monien (ainakin lasten) mielestä se on vain ulkoa annettu sääntö, mutta sen säännön tai hyvän tavan noudattamatta jättämisestä on käytännön seuraukset.

Moraalisäännöstöjä on monenlaisia, mutta aika yleinen aihe niissä on totuudessa pysyminen. Tästäkin voi saivarrella, mutta aika selvästi valehtelu oman edun ajamiseksi on se persoonallisuuden reikiintymistä aiheuttava juttu. Poliisin on järkevää salata tai valehdella esim. tutkintansa vaiheista, koska näin ajetaan yhteistä etua rikollisia vastaan. Jos elämme hyvässä yhteiskunnassa, poliisi kertoo sitten kohtuullisen ajan jälkeen oikeudessa tai mediassa mitä on tiedossa tai mitä on valehdeltu.

Nyt meillä valitettavasti on pääministeri, joka toistuvasti valehtelee. Ironista kyllä, tämän pääministerin saimme vähän vahingossa, kun tarvittiin nopeasti tuuraajaa pääministerille, joka joutui eroamaan valehtelun vuoksi. Kylläpä naurattaakin.

En yhtään tiennyt, mikä Matti Vanhanen on, kun hän yhtäkkiä nousi merkittävimpien poliitikkojen joukkoon. Aika pian tietoa tuli enemmänkin kuin tarpeeksi ja olen oikeasti sitä mieltä, että sellaisen henkilön ei tulisi olla päättämässä yhteisistä asioista.

Ihminen voi muuttua ja valehtelunkin pystyy lopettamaan, mutta tämä ei näytä siltä. Ensin se pitäisi tunnustaa ja käytännössä silloin pitäisi jo luopua ainakin pääministerin toimesta. Viimeksi eilen illalla on Vanhanen Hesarin mukaan pitänyt Brysselissä tiedotustilaisuuden ja jatkanut yksinkertaiseksi ja tietämättömäksi tekeytymistä ja onnettomien "todisteiden" antamista: ”Nyt tämän päivän (HS 18.6.) Helsingin Sanomien jutun luettuani on itsestään selvää, että jos silloin oli tiedossa, että näillä asianomaisilla on jotakin liiketointa keskenään tai suunnitteilla liiketoimia, niistä olisi pitänyt informoida minua, ja silloin myöskään tällaista kahvitilaisuutta ei olisi järjestetty.”

Ensinnäkin nyt siis pääministerimme muistaa, että tuollainen tilaisuus on järjestetty, eikä 200 000 € vaalirahoituksen neuvottelemisessa ja saamisessa ole enää mitään omituista. Toiseksi, jos kerran Nova Groupin Tapani Yli-Saunamäki ja Arto Merisalo olivat antamassa kepulle 0,2 miljoonaa euroa ihan hyvää hyvyyttään ja vastikkeetta, niin mitä siellä "kahvitilaisuudessa" teki Kuntien eläkevakuutuksen toimitusjohtaja Markku Kauppinen? Eihän meillä voi olla pääministerinä henkilö, joka on niin yksinkertainen, ettei tajua yksinkertaista 1 % lahjusta 20 miljoonan euron rahoituksen saamiseksi tai vaihtoehtoisesti valehtelee siitä? Eihän.

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mahtavat banaanimuffinit

Aukeneeko seesami?

Pasteijat nyhtökaurasta - versio 1