Saako rasistia sanoa rasistiksi?

Toivo-puolueen puheenjohtaja Jyrki Katainen piti linjapuheen puolueensa johdolle ja se uutisoitiin laajasti.

"Oikein ei ole se, että ihmiset, jotka kokevat tai näkevät myös maahanmuuton kriittisiä seurauksia, vaiennetaan tai heidät lytätään automaattisesti syrjään ja leimataan rasisteiksi."

Tä? Ei ole oikein ei, mutta missä nyt noin on käynyt? Kenet on vaiennettu tai lytätty syrjään? Automaattisesti?

Sitä olen kyllä nähnyt, että rasistiksi nimittämistä (ei nimittelemistä) pidetään pahana. Siitä jaksetaan ruikuttaa. En ihan ymmärrä miksi.

Rasismi on aika monitahoinen asia, mutta itse olen määritellyt että se on "ihmisten ulkonäköön ja oletettuun tai todellisen etniseen tai kulttuuritaustaan perustuvien stereotypioiden käyttämistä ihmisten määrittämisessä ja heihin suhtautumisessa, yleensä negatiivisessa mielessä". (Keksin määritykseni siis juuri äsken, aivan itse.)

Jos joku puhuu, kirjoittaa tai toimii siten, että hänen mielestään tietyssä maassa syntyneet tai tietyn näköiset ihmiset ovat tietynlaisia, sopivat asumaan tietyssä osassa tätä pyöreää planeettaa jne. jne., niin se on minusta rasistista ja silloin sellaista puhuva, kirjoittava tai tekevä on rasisti. Näin minun maailmassani.

Ihmiset, joiden ajatuksia tai toimia olen sanonut rasistisiksi ja siten heitä itseään rasisteiksi, eivät yleensä ole väittäneet vastaan, etteivät olisi rasisteja (moni toki sanoo sen etukäteen, perinteinen "en ole rasisti, mutta" -aloitus), mutta kovin moni on valittamassa, että "heti leimataan rasistiksi". Niin valittaa valtionvarainministerimmekin...

Jos esittää tai toteuttaa rasistisia ajatuksia, niin mitä pahaa on sellaisen ihmisen mielestä siinä, että joku toinen sanoo sitä rasismiksi? En tiedä.

Nyt voisi tietysti toivoa, että tämä valittelun nostaminen valtakunnan huipputasolle toisi vapauden puhua rasismista rasismina.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mahtavat banaanimuffinit

Siitä ruokaa, mitä kaupasta löytyy

Pasteijat nyhtökaurasta - versio 1