Media, poliitikot ja näkökulma

Perjantaina työn vuoksi autolla ajaessani laitoin päälle meille nelikymppisille sopivan Radio Suomen. Siellä tulikin ihan mielenkiintoinen puheohjelma Journalismin päiviltä eli suora lähetys tilaisuudesta, jossa kolmen suurimman puolueen Katainen, Kääriäinen ja Heinäluoma saivat esittää kysymyksiä Ilta-Sanomien, Etelä-Suomen Sanomien ja Imagen päätoimittajille ja Ylen Kari Männylle (RealAudio).

Puhetta piisasi ja jonkin verran huvitti esimerkiksi se konsensus, joka tuli siitä, että kaikki, myös journalistit tekevät virheitä ja virheet kyllä oikaistaan. Suuri vaara olisi kuulemma siinäkin, että esitettäisiin vääriä tietoja. "Meidän on voitava luottaa median sanaan..." Ilta-Sanomat esiintyi sananvapauden edustajana ja ongelma on se, että heillä on erilaisia mielipiteitä kuin "vallanpitäjillä". Hohhoijaa.

Imagen päätoimittaja pääsi mainostamaan, että heidän toimittajat kyllä "kirjoittavat itsensä sisään" subjektiivisiin juttuihin, mutta niiden lisäksi tehdään kuulemma objektiivisia juttuja!

Kukaan ei tätä oikeassa olemista tai luotettavuutta käsiteltäessä tullut maininneeksi, että tiedonvälitys on erittäin subjektiivista: mistä aiheista tehdään juttuja, minkälaisia, miten ne otsikoidaan, miten ne kuvitetaan, jne. - ja mistä aiheista juttuja ei tehdä.

On myös melkoinen harha, että väärät tiedot aina oikaistaisiin. Itse otin 15 vuotta sitten yhteyttä Suomen kuvalehteen puhelimitse ja oikaisukirjeellä asiassa, josta tiesin ja jonka virheellisyyden tiesin, mutta sillä ei ollut mitään vaikutusta.

Poliitikkojen kanssa keskustellessa voisi tietysti luulla, että tärkeintä on nimenomaan poliitikkojen ajatusten esiintuominen mediassa - totuus voi tässäkin olla toisenlainen. Samoin, kun toimittajilta kysyttiin heidän sidosryhmiään, niin kukaan ei maininnut työnantajaansa. Huiman laajakatseista!

2 kommenttia

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mahtavat banaanimuffinit

Pasteijat nyhtökaurasta - versio 1

Musta kumina on hyvää