25. joulukuuta 2015

Rondo tofulle ja perunalle

Aika usein tulee tehtyä ruokia, joissa on tomaattimurskaa. Varsinkin arkena. Se nyt vaan on niin nopeaa ja helppoa käyttää ja usein oikeasti hyvän makuista. Kun sitten tomaattimurskasta on tulossa lientä eli jonkinlaista kastiketta, niin usein tulee laitettua siihen kattilaan papuja tai tofua. Mutta.

Jos on jo saanut päähänsä, että haluaa paistettuja tofusiivuja ja niiden kanssa perinteisiä, keitettyjä perunoita, niin sitten kyllä haluaa jättää pavut pois kastikkeesta, Mutta pelkkää tomaattikastikettako? Ei, kun siinä vaiheessa huomaa pöydällä olevan maapähkinäpurkin - ja muistaa siinä taloudessa majailevan, erityisen hyvän, unkarilaisen paprikajauheen eli

Rondo tofulle ja perunalle

neljä lehtisellerin vartta pilkottuina aika pieniksi
oliiviöljyä
juustokuminaa
1 prk tomaattimurskaa
maapähkinävoita
paprikajauhetta
suolaa

Laita kattilaan öljy, juustokumina, pilkottu selleri, anna kypsyä jonkin aikaa. Lisää muut ainekset ja anna kypsyä rauhassa n. 20. Ei haittaa, vaikka sellerit jäisivät vähän koviksi ja raikkaiksi pikku paloiksi.

Tarjoile esimerkiksi keitettyjen perunoiden ja tofun kanssa. Tarjoiluehdotuksesta piti olla kuva, mutta se nyt on häipynyt jonnekin pilvien teille...

23. joulukuuta 2015

Kikpapupatee - juhlapöydän suosikki

Tätä on tullut tehtyä jo 90-luvulla, mutta täksi jouluksi tein ensimmäistä kertaa vegaanisena eli korvasin entisen creme fraiche'in Tofutti tuorejuustolla. Kokeilu onnistui erinomaisesti eli maku oli hyvä ja rakenne erinomainen. Tuorejuuston hyydytysaineet odotetusti tekivät hyvää koostumukselle, ja siinä tuntui olevan myös jonkin verran happamuutta täydentämään makua.

Persijat ennen saksien saapumista.
Koska tätä on tehty vain harvakseltaan, usein jouluksi, joskus muulloinkin ja resepti on kenties jossain, niin senkin vuoksi saatoin tänään vähän improvisoida; Muistelen, että alkuperäiseen reseptiin kuuluu sitruunamehu, mutta tällä kertaa meni myös sitruunan kuorta. Reseptissä mausteiden määrät näyttävät tarkoilta, mutta oikeasti laitoin aineita summamutikassa monitoimikoneeseen, vain pavut mittasin ja Tofutti oli siis koko purkillinen.


Kikpapupatee

1 l keitettyjä kikpapuja (voisi siis käyttää tölkkipapuja, en ole koskaan kokeillut)
225 g purkki Tofutti-tuorejuustoa tai vastaavaa
2 ruukkua persiljaa
1 tl hajupihkaa
1 tl jauhettua juustokuminaa
1,5 tl suolaa
0,5 dl oliiviöljyä
1 sitruunan mehu ja kuorta

Laita kaikki persilja ja kikpavut muutamassa erässä monitoimikoneeseen ja hienonna ne alustavasti. Lisää muut ainekset ja anna jauhaantua tasaiseksi massaksi. Maista ja säädä makusi mukaan. Maku tietenkin paranee ja tasoittuu seistessään.

Kilo kikpapuja maksoi elokuussa 2015 kokonaista 4,40 €
ja siitä sai viisi kauhallista illan ruokaan, litran pateeseen ja
vielä viisi miniannosta pakastimeen.
Laita pitkulaiseen vuokaan tuorekelmu niin, että se tulee kaikkien reunojen yli ja levitä massa kelmun päälle vuokaan. Painele jonkin verran, niin vältät kuvan pateessa näkyvät kolot. Anna olla jääkaapissa ainakin 12 h. Kumoa patee kelmuineen sopivalle alustalle ja poista kelmu. Ota ottimeksi vaikka kakkulapio - tai veitsi, jos lopputulos onkin kovin kiinteä.

10. joulukuuta 2015

Hikariwok eli variaatio bataattiwokista

Tämä on siis variaatio bataattiwokista, mutta kun a) ei ole mustapapuja ja b) on vain kaksi syöjää niin päädyin laittamaan pannuun vain bataattia ja tofua, mikä johti nuudelien sekoittamiseen joukkoon... koska ne mahtuvat sinne!


Hikariwok


1 bataatti, kuoritaan ja suikaloidaan alle 1 cm paksuisiksi siivuiksi.

pala tuoretta inkivääriä ja kurkumaa pilkotaan pieneksi silpuksi

1 pkt savunmakuista tofua suikaloidaan n. 1 cm paksuisiksi siivuiksi

öljyä

alle 300 g vehnänuudelia

1 rkl punaista Hikari-misoa

Laita vesi kiehumaan nuudelien keittämistä varten.

Sekoita miso ensin pienempään määrään kuumaa vettä, sitten n. 2 dl.

Laita wokkiin öljyä, puolet silputusta inkivääristä ja kurkumasta ja bataattisuikaleet. Paista mahdollisimman kuumalla ja sekoita riittävästi, etteivät bataattisiivut pala. Pyri saamaan bataatti mahdollisimman kypsäksi, mutta ei tietenkään pehmeäksi. Laita paistetut bataattisuikaleet sivuun.

Laita wokkiin öljyä, loput inkivääri ja kurkuma ja tofusuikaleet ja paista normaalisti.

Laita nuudelit kiehuvaan veteen, varo ylikuohumista ja keitä pehmeäksi. Valuta vesi pois - voit ottaa sitä talteen.

Kun tofut ovat saaneet jonkin verran väriä, laita wokkiin bataattisuikaleet ja valutetut nuudelit (älä anna niiden seistä, etteivät ne muutu klöntiksi). Kaada päälle misovesi. Lisää tarvittaessa vettä, nuudelit ja bataatitkin saattavat imeä sitä ja on kivaa, jos wokissa on "vähän lientä".

Miso on aika suolaista, joten kannattaa tarkistaa, ennen kuin lisää esim. soijakastiketta. Tarkkaavainen lukija saattaa huomata, että tässä ei ollut chiliä - mitä tietenkin voi laittaa oman maun mukaan, valmistusvaiheessa tai vaikka syödessä makean chilikastikkeen muodossa.

Tarjoile kuumana ja syö puikoilla.

8. joulukuuta 2015

Villilän villimpi illallinen

Inspiraation vallassa päädyin tekemään kaksi ruokalajia enemmän tai vähemmän improvisoiden ja koska lopputulos oli hyvä, kirjoitan ne tänne itsellenikin talteen.

Tulinen tofupata kolmelle

puolikas pikkuisesta kurpitsasta kuutioituna
kolme porkkanaa ja kaksi perunaa halkaistuna ja viipaloituna
Soya Oy:n savunmakuinen tofu kuutioituna

yksi chili, pala inkivääriä ja kurkumaa pilkottuna pieneksi
juustokuminaa
öljyä
suolaa

2 dl paketti kermaista kookosmaitoa

Laakeaan kasariin öljy, juustokumina, kasvikset, tofu, suola ja jossain vaiheessa kookosmaito. Annetaan kasvisten hautua kypsäksi.

Maapähkinä-rusina-tomaattiriisi

1,5 dl maapähkinä-rusina-sekoitusta (puolet kumpaakin)
1,5 dl jasmiiniriisiä
1 prk tomaattipyrettä
vajaa tl suolaa
öljyä
vettä

Lämmitä kattila, laita vähän öljyä, lisää muut ainekset ja kuumaa vettä niin, että kaikki peittyy ja pari senttiä on ylikin. Anna kiehua hiljaa. Sekoita välillä ettei tartu pohjaan ja lisää vettä tarvittaessa. Lopuksi voit laittaa levyn pois päältä ja antaa riisin hautua kypsäksi.