24. tammikuuta 2008

Vista ymmärtää koiraa!

Tässä joku ilta sitten tulin etsineeksi netistä sanoja ja nuotteja ja tulin ladanneeksi myös hauskan kitaransoiton opetusohjelman nimeltään Guitar Guru (kyllä, pidän erittäin paljon näistä kaikista gurujutuista...).

No, ei se vielä mitään, ehkä minäkin opin vielä soittamaan Wish You Were Here'in kakkoskitaran, vaikka 70-luvulla ostama vinyylini hyppikin (hyppisi varmaan vieläkin, jos joku sitä soittaisi) juuri siinä kohtaa.

Mutta Guitar Gurua pystyy ohjaamaan äänellä ja siinä tulin huomanneeksi, että minun koneessanihan on puheentunnistus.

No, sittenhän sitä piti kokeilla tekstin sanelemisessa - opastusohjelma oli ihan hyvä ja hauska, mutta vähän helpoksi tehty ja liian pitkä näin pikakokeilulle, joten Word käyntiin ja testaamaan.

Olin tuskin päässyt alkuun, kun ikkunasta sohvan selkänojalta ulos katseleva pikkukoira Pinda alkoi haukkua ja Vista ymmärsi sen:

Ensimmäisestä rivistä siis minä olin saanut aikaan tuon Hi-sanan ja loppu rivistä on koiran kommenttia ohikulkijoille. Lopultakin tiedän, minkälainen Haddock tuo pikku söpöläisemme on!

Mustan taustan takaisku ja musta kaivo!

20. tammikuuta 2008

Nimim. Kysyn vaan

Täytyy sanoa, että Hesarin su 20.1. 3/4-sivun juttu "lähiruoasta" ja sen vaikutuksesta hiilidioksidipäästöihin(?) oli erinomaisen epäselvä. Etusivulle oli nostettu otsikko "Lähiruoka ei olekaan välttämättä ilmastolle ystävällistä". Netistä ei-välttämättömyys oli unohtunut kokonaan ja siellä lukee vain "Lähiruoka ei olekaan ilmastoystävällistä". Miten niin?

Napsauta suurentaaksesi oikean reunan pienen kuvan Itse A5-sivun otsikkossa puhuttiin viimeisen kuljetuksen ilmastovaikutuksista:

Ruoka voi tulla kaukaa, mutta vasta ostosmatka ratkaisee ilmastovaikutuksen

Lähiruuan ostamista ei voi perustella hiilidioksidipäästöillä

Isosta lehtijutusta käy ilmi, että lihapulliin laitetaan lihan lisäksi kasvissyöjien synniksi laskettavaa soijaa ja intialaisia(!) sipuleita. Eli jutun hieno selvitys koskee lihapullien, kurkun, tomaatin, tomaattikastikkeen, ruisleivän, spagetin, kahvin ja maidon alkuperää tai raaka-aineiden alkuperää. Ilmeisesti lehtijutussa lähiruokaan laskettu kuitenkin myös teolliset, kylmäkuljetettavat einekset kuten lihapullat?

"Tietokulmassa" kerrotaan, että "Kilo emmentaljuustoa vastaa MTT:n mukaan ilmastonmuutosvaikutukseltaan 60 kilometrin ajoa henkilöautolla. Kilo kasvihuonekurkkua vastaa vajaata 20:tä henkilöautokilometriä."

Paljonko vastaa 6 kg (en tiedä, paljonko niitä syödään samassa ajassa kuin kilo juustoa) lihapullia? Miksi en saa monellakaan lukemiselle itse pitkästä ja näyttävästä jutusta irti kohunostojen väittämää tietoa, että lähiruoka ei olisikaan ympäristöystävällisempää? Missä pääsee lehtienlukukoulutukseen?

Jotenkin tulee sellainen omituinen olo, kun median ilmastonmuutosuutisointi ja raportointi ja reportointi on räjähtänyt käsiin, että alkaa salaliittosoluillaan miettiä kuka näitä linjauksia oikein tekee? Tuliko joulun alla vähän liian innokkaasti haukuttua joitakin ruokia ilmakehän vihollisina ja nyt pitää kiertoteitse levittää disinformaatiota, että kaikki typeryydet lopulta haudattaisiin samaan mahdottomuuksien suohon?

(Jutun lopussa lisäksi väitetään, että kiinalaiset kasvattaa tomaatteja vain Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin, koska kiinalaiset eivät itse syö niitä! Kaikkea sitä oppii kun lukee juttuja vakiintuneesta mediasta, joka toimittajien taustat on Stasi tutkinut.)

16. tammikuuta 2008

Olen Antti, olen huono bloggaaja

Kuulen vaimoni ystävän (no, toki minunkin jo 10 vuotta) leikkikenttätutun sanoneen, että tämä blogi on OK (tms.), mutta päivittyy kovin harvoin.

Totta. Enpä minä tänne joka päivä kirjoittele, vaikka toki joka päivä jotain sanottavaa onkin. Terveisiä vaan Iidesrantaan. :-)

Olen ainakin kerran käynyt ainakin kaksi kertaa kommentoimassa samaa blogia ja molemmilla kerroilla selittänyt, miten olin sattumalta osunut paikalle... Toisaalta pystyn sanomaan tämän, koska muistini on hyvä - joskus vain väh ä n h i d a s.

En edes lue blogeja säännöllisesti. Niinpä olen aivan tuskissani, kun kommentissa lukee, että minut "on haastettu" (selitin viime lauantaina 11-vuotiaalle, mitä tapahtui 70-luvun Nuorten sävellahja -radio-ohjelmassa ja mitä tarkoitti siellä haastaminen...) blogijuttuun.

Kyse ei ole (vain) siitä, että en tavallisesti* pidä ketjukirjeistä tai ns. muuntomeemisistä kirjoituksista, vaan siitä, että en minä osaa sanoa Kymmentä blogia... teen siis vain parhaani, kun en muuta voi, lunttaan tuosta vasemman reunan linkeistä jne.:

http://adoptiomatka.blogspot.com/ - rankkaa ja kaunista tekstiä (minullekin) tärkeästä asiasta - adoptio-odotuksen(kaan) ei pitäisi kestää kauemmin kuin on kohtuullista. (Katselin pitkästä aikaa ne linkit läpi ja totesin, että tunnelmat lähestyvät toisiaan älyttömän odotustilanteen vuoksi... ei hyvä.)

http://kaura.blogspot.com/ - sitä lukee kaikki (jotka mää tunnen) ja se on Mustanaamion suojeluksessa.

Copyright Janne Sievänen - Used Without A Permission http://www.pinseri.com - sieltä käyn tavallisesti katsomassa, mitä kivaa Sami nyt on löytänyt tai/eli ostanut, mutta tänään kyllä Riitan elisavuodatus nosti ensin naurut ja sitten sain vaimolta vinkin lukea Viistolla pinnalla vähän pidemmälle ja siellä oli linkki terävään blogikirjoitukseen - jota en kuitenkaan listaa, kun luen sitä(kin) niin satunnaisesti.

http://zabaa.spaces.live.com/ - on täydellinen esimerkki funktionaalisesta matkablogista ja on oikeasti hauska seurata työkaverin sapattivuotta ja katsella hienoja kuvia (ja varastaa niitä omaan blogiin).

Huh - neljäkö sain kasaan - nyt pitää mennä nukkumaan.... ja reippaana jatkan kaksi vuorokautta myöhemmin.

Toisen työkaverin kommentti nimittäin muistutti, että hänen blogiaan käyn nykyään ehkä kaikista useimmin katsastamassa - mikä taas johtuu siitä, että viime aikoina (tosin en enää viimeisten kahden viikon aikana niinkään...) olen vilkuillut niiden Kahden Kaverin Jaikuja, jotka olen tunnistanut Jaikumaasta. Sanna sattuu olemaan toinen heistä ja blogipäivitysten syötteet näkyvät kivasti siellä jaikuvirrassa.

* Periaatteessa pidän kaikenlaisista jutuista, mutta haluan niiden olevan joko nautittavaa leikkiä tai sitten niistä pitäisi olla hyötyä. Usein pärjään aika pitkään myös sillä, että joko a) tutustun asiaan tai b) koen, että se tulee vielä jokus hyödylliseksi, vaikka nyt ei siltä näytäkään (kaupunki, tv, virus jne.).

14. tammikuuta 2008

Wiki johtaa teidät kadotukseen

Aamulehti ei ole ainakaan vielä (ma 14.1.2008 klo 19.47) julkaissut netissä eilen paperiversiona meidänkin kotiimme tuodun Asiat-sunnuntailiitteen kolumnia "Joko teillä wikittää?". Siinä "itsenäinen viestintäyrittäjä", Pekka Hyvärinen, kirjoittaa ("viimeisessä kolumnissaan tällä paikalla toistaiseksi") miten "netti tuhoaa koko länsimaisen sivistyksen ja jäytää jo talouselämän perusteita".

Tuo kommentti on oikeastaan Hyvärisen tiivistelmää Andrew Keenin kirjasta The Cult of the Amateur, jota en suinkaan ole lukenut, joten voisin sen vaikka amatöörimäisesti tässä arvostella. Jätetään se kuitenkin ja keskitytään kolumniin.

Pahan ruumiillistuma Hyvärisen nettimaailmassa on Wikipedia. Tosin hän siinäkin aluksi toistaa ilmeisesti Keenin sanoja: "Pahin on Wikipedia."

Mitä pahaa Wikipediassa on? Keenin asteikolla se on nimittäin pahempi kuin nettiä täyttävä "tympeä seksi ja epäluotettava näennäistieto" (kumpaakohan tämä on...?). "Wikipedialla ei ole asiantuntevia toimittajia. Kirjoittajille ei makseta. Heidän tehtävänään on vain kartuttaa sivustojen valtavaa 'tietokantaa', joka on lähtöisin muualta netistä tai perinteisistä tietokirjoista."

"Nettimassa syö todellista tietoa, jota asiantuntijat ja erityisosaajat ennen tuottivat." Todellisen pelastuneen tavoin Hyvärinen kertoo menneisyydestään: "Käytin itsekin aikoinani Wikipediaa lähteenä, mutta huomasin toki sen salatut motiivit ja sisällölliset puutteet...".

Kääntymys on koettu, mutta missä piilee pelastus? Hyvärisen mukaan Encyclopedia Britannican tekijöille - joukossa sata nobelistia ja tuhansia asiantuntijoita - "ei ole enää varaa maksaa kunnollisia palkkioita". Sen kirjan tie on siis menetetty - ilmeisesti Wikipedia on luonut tiedon markkinasäännötkin. "Ilmaista vastaan on mahdoton taistella, joten nimettömät harrastelijat hallitsevat tietopääomaamme tulevaisuudessa. ... Samalla netistä tulee höpöttelevien chattailijoiden, hölmöjen videopätkien ja vastuuttomien blogistien kaottinen verkosto."

Ehkä pelastusta ei olekaan, Hyväriselläkin on lähinnä vain uhkakuvia ja omat arvot: "Arvostan näkemyksellistä tekstiä ja punnittuja ohjelmia radiossa ja televisiossa. Hirvittää ajatella, ettei niiden tuottamiseen enää jatkossa olisi taloudellisia eikä inhimillisiä voimavaroja."

Hyvä, jos Hyvärinen - ja ehkä joku muukin - on herännyt siihen, että julkisuuteen pääsevien "kirjoittajien taustoja ei tunneta, joten tekstien tekijöinä häärii kaikenlaisia poliittisesti nyrjähtäneitä sekä mainos- ja markkinointiviestinnän juonikkaita osaajia". Huh huh.

Kukahan kertoisi Hyväriselle, että hänen edustamansa(?) perinteinen media ei valitettavasti ole täysin luotettavaa sekään. Ja vaikka periaatteessa "kirjoittajien taustat" voi joku tunteakin, niin toimittajien ja kustantajien joukossa on kyllä melko kasa kaikenlaisia nyrjähdyksiä.

Toivottavasti koulussa oikeasti opetetaan suhtautumaan kriittisesti median, vanhan ja uuden julistamiin "Totuuksiin" ja totuuksiin. Joka ikinen kirja, lehti, radio- ja tv-juttu on valinnut tietyt aiheet ja tietyt lähestymistavat niihin. Kaikkien tekijöillä on asenteita ja kaikki tekevät virheitä. Suuri osa tiedosta on myös aikansa tuotosta ja suuri osa tiedosta vanhenee ihan muuten vaan - välillä hyvinkin nopeasti ja silloin eivät kirjat ja lehdet pysy mukana. Tänään viimeksi katselin koululaisemme kirjaa, jossa Pluto on yksi planeetoista.

Joku voisi myös kertoa Hyväriselle, että Wikipediaa voi sanoa myös oikeasti tietokannaksi - muuttuvaksi, päivittyväksi, toivottavasti korjaantuvaksi. Totuus ei ole enää harvojen hallussa.

(P.S. Kävinkin eilen katselemassa Andrew Keenin nettisivua, googletin sen fraasilla "cult of the amateur" enkä huomannut, että Hyvärinen oli kirjoittanut Keenille väärän etunimen - nyt korjasin sen tänne. Hyvärisen kolumni on siis myös netissä, kuten kommenteista voi lukea - Aamulehden tuottaja vastasi meiliini ja epäili ns. teknistä vikaa ja toimittaja vahvisti sen...)