Pasteijat nyhtökaurasta - versio 1


Saimme eilen paikalliselta trokarilta paketillisen nyhtökauraa, joten tänään pääsimme testaamaan suunnitelmaamme, jossa yhdistyvät leipomispyrkimys, nälkä, halu tehdä "jotain erilaista" ja siis innostus kirjoittaa reseptejä talteen, vaikka tämä varsinkaan ei ole paras mahdollinen ratkaisu, mutta ihan tekemisen arvoinen ja hyvä syötävä siis.

Voitaikinapasteijat nyhtökaurasta

10 kpl

oliiviöljyä 30 ml
mustapippuria
kuminaa (ihan tavallista "leipäkuminaa")
jauhettua kurkumaa
mustia sinapinsiemeniä
kaalia 180 g
suolaa
nyhtökauraa 100 g

voitaikinaa 1 pkt


Suikaloi pieni pala kaalia (tuo on punnittu ja siis noin kolmasosa pienestä kaalista) ohuiksi suikaleiksi. Laita kattilaan öljyä, mausteet ja kaali. Kypsennä jonkin aikaa, lisää suola. Silppua nyhtis pienemmäksi ja lisää kattilaan. Anna hautua aika hiljaisella, että kaalista tulee pehmeää.

Levittele pakastevoitaikina ohjeen mukaan sulamaan ja leikkaa suorakaiteet neliöiksi(!). Kun täyte on kypsää, nostele taikinan päälle reilu ruokalusikallinen per pasteija ja taittele kiinni. Tähän mennessä toimivin tekniikka oli ottaa taikina käteen, voidella suljettavat reunat vedellä, lisätä täyte ja puristella kiinni. Paista n. 15 min 225 °C.


Raadin mukaan tuollainen valmisvoitaikina on liian lehtevää ja neliöt pieniä, joten seuraava kokeilu lienee kaulita niitä neliöitä hieman suuremmiksi (suorakaiteiksi?). Myös vähemmän nousevaa vehnätaikinaa voisi kokeilla. Tämä oli joka tapauksessa nopea ja syötävä ratkaisu. 

Nyhtökauraa käytettiin siis vajaa puoli pakettia ja arvailtu määrä osoittautui lähes tarkasti sopivaksi (vähän saatiin maistella täytettä, kun oltiin saatu jutut uuniin). Näillä tiedoilla ja epätarkkuuksilla pääravintoaineiden määrät per pasteija ovat:

energiaa 960 kJ (230 kcal)
rasvaa 15 g (570 kJ) - 60,2% energiasta
hiilihydraatteja 16 g (280 kJ)  - 28,7% energiasta
proteiineja 6 g (110 kJ)  - 11,2% energiasta

(Normaali nälkäinen aikuinen pystyi syömään niitä kolme.)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mahtavat banaanimuffinit

Kuusi väriä: Violetti

Helppoa ja herkullista kikjauhoista