Helppoa ja herkullista kikjauhoista

Kikpapujauhot (gram, besan, chickpea flour) ovat todella monikäyttöisiä. Ne ovat keskeisiä monessa intialaisessa ruokalajissa (pakorat, pudlat, litit jne.) ja helposti lisättävissä kaikenlaisiin taikinoihin tai suurukseksi vaikka paistoksiin.

Panisse (r.) ja socca (i.) on helppo ja herkullinen Välimeren alueen pikkupaistos, joka tehdään käytännössä pelkistä kikjauhoista, eikä varmaan koskaan syödä yksikössä, joten siitävoi varmaan käyttää suomen kielen monikoita panisset tai soccat. :-)

Panisset neljälle hengelle

1 l vettä
vähän oliiviöljyä
1 tl suolaa
300 g kikpapujauhoja

(mahdollisesti jotain vihreää, persiljaa, lehtiselleriä tms. iso kourallinen silputtuna)

paljon oliiviöljyä paistamiseen
karkeaa suolaa ja mustapippuria päälle

Voitele ensin tasapohjainen vuoka (väh. A4) tai pelti oliiviöljyllä. Laita vesi, öljy ja suola kiehumaan kattilaan. Ennen kuin vesi kiehuu, ala vispata kikpapujauhoja sekaan kuumaan veteen. Jatka vispaamista muutama minuutti ja vaihda sitten lastaan, jolla sekoitat keskilämmöllä olevaa kattilaa vielä kymmenisen minuuttia.

Jos tykkäät sekoittaa joukkoon silputtua vihreää, tee se.

Kumoa taikina vuokaan tai pellille ja siloittele parin sentin kerrokseksi. Anna jäähtyä ja jähmettyä, puoli tuntia riittää mainiosti.

Leikkaa jähmettynyt taikina poikkileikkaukseltaan neliskanttisiksi suikaleiksi (säännöllisyys helpottaa kääntelyä paistettaessa). Taikinan voi vuoasta helposti kumota vaikka leivinpaperin päälle. Kuumenna laakeassa pannussa oliiviöljyä 1-2 cm verran ja ala paistaa suikaleita kohtuullisissa erissä, ilman että öljy liikaa jäähtyy, palat tarttuvat toisiinsa tai kypsymisvaiheessa tulee liian kiire.

Kääntele suikaleita ja saat niihin rapean kuoren. Käännä vähintään kerran, että molemmat puolet paistuvat kunnolla. Paista kullanruskeiksi ja paistamisen jälkeen ripottele päälle paljon karkeaa suolaa ja mustapippurirouhetta. Tarjoile minkä tahansa ruoan lisäkkeenä tai pikkunaposteltavana.

Näitä on siis todella helppo valmistaa, aikaa vain menee paistamiseen ja samalla syntyy käryä...

Alkuperäinen resepti on löydetty ja testattu netistä ja jutun yhteydessä on lisää kuvia valmistusprosessista. Jutun johdannossa tosin oudosti sanotaan, että panisset olisivat jääkiekon kokoisia "kiekkoja"...

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mahtavat banaanimuffinit

Musta kumina on hyvää