Kiinassa sana rehellinen tarkoittaa tyhmää?

No ei sentään. Kuulin tuollaisen viisauden eilen, kun projektipäivän yksi luennoitsija halusi puhua Kulttuurien Eroista. Aika monet ovat varmaan huomanneet, että aika monet globaalin talouden globaalit toimijat ovat huomanneet, että asiat ja varsinkin kommunikaatio toimii eri tavalla eri puolilla maailmaa.

Hyvä sinänsä, että huomataan, miten ihmiskunta on kehittynyt eri tavoilla eri kulmilla tätä pyöreää palloamme. Eilinen luennoitsijakin oli oikeasti hyvä - hyvä varmaan työssään (olen nähnyt vain hänen oman esityksensä asiasta) ja jopa niin hyvä tämänpäiväisessä aiheessaan, että kommunikaatiosta puhuessaan kertoi myös, miten Mäntässä asuvat ihmiset saattaisivat ymmärtää häntä eri tavalla ja Oulussa asuvien ihmisten hän tietää ymmärtävän eri tavalla.

Jostain kumman syystä kuitenkaan mänttäläisten tai oululaisten tavasta ymmärtää tai väärinymmärryksen syistä tai seurauksista ei kerrottu sen enempää "hassuja" negatiivisia tarinoita. Jostain kumman syystä "viisaudet" muiden kulttuurien tavoista toimia ovat juuri niitä outoja ja negatiivisia.

Kuulemamme tarinan mukaan kiinalaiset huijaavat säännönmukaisesti. Sille esitettiin jopa perustelu: Jos ei huijaa, ei saa perheelleen elantoa - perustelu on uskottava ja tärkeä, joten koko tarinan täytyy olla totta.

Kuka keksisi stereotyyppisen väitteen jostain muusta kulttuurista, jossa se ei-suomalainen kulttuuri tuodaan esille positiivisena? Parasta olisi, jos viisaus ei kuuluisi siihen triviaalien "etelä-amerikkalaisilla on rytmi veressä", "mustaihoiset ihmiset ovat hyviä juoksijoita / ihan mitä tahansa urheilijoita" jne. -ryhmään.

Onko olemassa vastaanpanematonta tietoa muista maista tai kulttuureista, että ne ovatkin joskus meitä parempia tiedon, teknologian tai talouden alueella? Olenko vain taas keskittynyt kaikkeen negatiiviseen niin, etten enää näe mitään positiivista? Kai nyt jotain täytyy olla olemassa, sillä kiinalaisetkin ovat rakentaneet raketteja kun täällä on asuttu vielä maapohjaisissa majoissa.

Kommentit

Auri sanoi…
Aasialaiset ovat tunnetusti kaikki matematiikkaneroja. Japanilaiset ovat vielä ahkeriakin. Eteläamerikkalaiset ovat räiskyvän tunteellisia. Intiassa ollaan hengellisiä. Eivät nämä (höpsöt, tyhmät) stereotypiat minusta ole negatiivisia, vaikka eivät taloutta, teknologiaa tai tietoa koskekaan. Mikähän sitten on se stereotypia, jonka mukaan länsimaiset ovat jotakuta parempia ko. kolmella alueella?
Salanimi sanoi…
Meille on tutuiksi tulleet juuri nämä "tyttärilläsi on ihan selvästi rytmi veressä!" -jutut siinä kuin mm. jutut, joiden mukaan afrotukka ei kuulemma kasva ollenkaan, vaan on aina lyhyt ja kihara :O) Hupaisinta? oli kun sos.tt. (eräs niistä monista) kysyi kotikäynnillä, että ovatko ne nyt sitten musikaalisia nämä tytöt? Meinasi mennä pulla väärään kurkkuun, mutta siinä sitten seliteltiin, että ainakaan ei musiikillisia vaikutteita jää paitsi, kun tuo isäntä soittelee kaiken aikaa..

(Savolaisethan on kieriä kuin korkkiruuvi, turkulaiset sisäänpäinlämpeäviä ja Vaasassa ei vapise veri. )
Antti sanoi…
Otan akan esimerkeistä tuon viimeisen. En ole vieläkään lukenut sitä kirjaa kokonaan, mutta intialainen, taloustieteen nobelin 1998 saanut Amartya Sen on käsitellyt "Intiassa ollaan hengellisiä" -näkemystä kirjansa The Argumentative Indian lähes jokaisessa esseessä.

En nyt löydä sitä kohtaa, jossa Sen luettelee lyhyesti muita, muihin maanosiin liittyviä yksinkertaistuksia, mutta otetaan tähän yksi kohta, jossa Sen (suhteellisen jankuttvana kirjoittajana) tiivistää taas sen henkisyyden korostamisen seurausta ja syitä: "The special characteristics of Western approaches to India have encouraged a disposition to focus particularly on the religious and spiritual elements of Indian culture. There has been a tendency to emphasize the contrast between what is taken to be 'Western rationallity' and the cultivation of what 'Westeners' would see as irrational in Indian intellectual traditions."

Olen kuullut tuon "aasialaiset matematiikkaneroja" lähinnä nyt, kun olen tutustunut Kiinasta adoptoituihin lapsiin, mutta en kyllä pysty nimeämään ketään Kiinalaista matemaatikkoa. Eurooppalaisia ja yhden intialaisen pystyn kyllä heti sanomaan.

Aasialaisten nerous ei taidakaan olla "loistavaa", vaan ennemmin jotenkin "ahkeraa"? Hyvän työntekijän ominaisuuksia kuitenkin.

"Räiskyvä tunteellisuus" voi vaikuttaa neutraalilta, mutta kuinka moni yritys hakee sellaisia ominaisuuksia merkittäviin tehtäviin palkattavilta henkilöiltä? Näillä ominaisuuksilla ei johdeta taloutta tai teknistä kehitystä.

Kun Richard Scarryn Touhukas maailma kertoo kirjapainotaidon kehittymisestä, niin se kertoo tietysti meille tutun tarinan Gutenbergistä, eikä aasialaisesta perinteestä, jossa kirjoja on painettu jo satoja vuosia aiemmin. Gutenberg toki kehitti tekniikkaa, mutta ei suinkaan tuottanut maailman ensimmäistä painettua kirjaa tai edes ensimmäistä irtokirjasimilla painettua kirjaa.
Anonyymi sanoi…
mita olin etsimassa, kiitos

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mahtavat banaanimuffinit

Kuusi väriä: Violetti

Helppoa ja herkullista kikjauhoista