Oi tempura, oi mureus!

Kommentoin juuri tämänpäiväisessä Aamulehdessä ollut kolumnia, mutta kun Aamulehti nyt julkaisee, mitä julkaisee, niin laitan suoraan tänne talteen. Jos on vaikea ymmärtää, niin lukekaa kaikki linkit, sulkekaa kone ja menkään nukkumaan.

Minuakin ällöttää moni asia nykyisessäkin menossa, mutta kun en ole koskaan pitänyt ketään kääkkänä tai miettinyt, olenko kääkkä vai en, niin en ole lainkaan varma, onko tässä mitään uutta tai median kuluttajien ikään liittyvää.

Noin 15 vuotta sitten olin ystävieni luona aloittamassa rauhallista kaupunkijuhannusta ja tunnelmaa loi Ylen radiokanava, jossa jo silloin suositun juontajan ohjelmaan sai myös soittaa.

Tavallinen suomalainen nuori mies soitti sinne, juontaja kyseli onko tyttöystävää ja olimme kaikki suu auki, kun seuraava kysymys tyttöystävästä oli: "Ootko päässyt jo kokeileen?" Panin juontajan nimen mieleen ja nykyään hän on myös kansanedustaja.

Tämä on tätä. Mikään ei ole mitään, ellei "ylitä" sitä, mitä joku toinen "fiksu" ihminen on ehtinyt tehdä aikaisemmin. Kaikesta tehdään vitsi. Ylen nuorisokanavan studiossa on koko ajan vähintään kaksi juontajaa vääntämässä komiikkaa, enkä uskalla edes ajatella, mitä tapahtuu, jos sinne soittaa joku. Perustarpeet on tyydytetty, eikä kukaan osaa sanoa, mitä sen jälkeen voisi tehdä. Kansakunnan suuria kysymyksiä on se, kuka juontaa minkäkin gaalan tai paljonko pääministeri on laihtunut.

Joskus kävin vahingossa jopa kaksi kertaa katsomassa elokuvan Ilta Andren kanssa ja siinä toinen miehistä sanoo suurin piirtein näin: "Kymmenen vuoden päästä ihmiset antavat kastroida itsensä, että tuntuisi joltakin." Ehkä siihen todellakin meni vain se kymmenen vuotta - ja sitten toiset kymmenen vuotta, että sitä kastrointia alettiin tarjoilla meille kaikille - kaikilla kanavilla.

Mitä tulee Jyrki Lehtolaan, niin a) hän ei ole kiltti, b) hän ei paheksu ketään, sillä se edellyttäisi moraalista integriteettiä, mitä c) Lehtola ei varmaan edes halua rakentaa, sillä d) hänen työnäänhän on nimenomaan yrittää älyllään pilkata toisten tyhmyyttä. Yleensä hän tietysti käsittelee muiden kuin niiden medioiden typeryyttä, jotka hänen leipänsä tuovat.

Viime viikonloppunakin hän vain jatkoi tämän kesän teemaa Sanoma-väen nuorison nuoleskelusta ja nuorison ajatusten typeryydestä. Enemmän ne kylläkin vaikuttivat Lehtolan oman nuoruuden 20 teesiltä siitä, miksi aikuiset/toimittajat/muut nuoret ovat naurettavia, mitä nyt Reagan oli vaihdettu Bushiin, Pispala Kallioon, protestantit ja katoliset muslimeihin jne..

Oikeasti moni muukin asia on aika lailla samalla tavalla kuin 30, 50 tai 1000 vuotta sitten. Aina on ollut (lehti)keisareita ja (media)moguleita, jotka ovat keränneet omaisuutta, ostaneet rahalla valtaa ja ihmisiä, käsitelleet alempia ihmisiä mielihalujensa mukaan ja saaneet isojen poikien ihailun osakseen. Onhan omaisuus lähes ainoa ihmisen mitta tässä yhteiskunnassa - siis jääkiekkomestaruuksien lisäksi.

Lehtola oli muuten samassa kaupungissa viettämässä juhannusta kuin minä kavereineni silloin joskus - onneksi kuitenkin toisessa ravintolassa.

(Olen pahoillani, jos joku tuli tänne etsimään tempura-reseptiä. Oikeasti vaimo ja lapset olivat eilen ostaneet kaupasta kokeiltavaksi valmista tempurataikinajauhoseosta ja kerron kyllä sitten joskus, jos niistä tulee mureita.)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mahtavat banaanimuffinit

Kuusi väriä: Violetti

Urheilu ja moraali