Kolmisin vielä kauheampi

Aika aloittaa lauantainarina. Tällä kertaa aiheena on arkipäivän ilmiö. Viiden pisteen vihje: Minäkin teen sitä toisinaan, töihin mennessä ja töistä tullessa. Kolmen pisteen vihje: Teen sitä nykyään tavallisesti autossa. Yhden pisteen vihje: Aina ei jaksa vaihtaa kanavaa.

Kyllä. Radiohan se, tuo hienon hieno vehje. Olenhan jo nelikymppinen, joten normaalisti lapsia aamuisin kyyditessäni minulle kelpaa Radio Suomi, tai siis Tampereen Radio. Sieltä tulee Seegersiä, ELOa ja Abbaa (itse asiassa tosi vähän ELOa) sekä paikallisuutisia, joita on hyvä välillä kuulla.

Henkilökohtaisia ongelmia minulle aiheuttaa lähinnä YleX, jolle vaihdan tavallisesti siirtyessäni paikkakunnalta toiselle, kun aika monessa paikassa YLETAMPERE, YLEHAME tai YLEJKL tms. jne. alkavat taistella keskenään, mitä Suomi-iskelmää juuri nyt soitettaisiin, enkä jaksa sitä RDS-painikettakaan painella.

YleX kuuluu ja pysyy päällä, eikä ole sitten taas esimerkiksi musiikkilinjaltaan yhtä puuduttava kuin joku Nova. Mutta. En tiedä, missä vaiheessa YleX otti vakikonseptikseen kaksi (2) juontajaa yhtä aikaa studioon aamuohjelmissa. Joka tapauksessa ideahan on "fiksu" ja "idioottimainen". Kaksi juontajaa takaa sen, ettei kenenkään ole vaikea tehdä töitään. Ei tarvitse puhua tylsälle mikrofonille tai (Ylessä) äänitarkkailijalle, kun voi puhua työkaverilleen - sitähän me muutkin teemme enemmän tai vähemmän.

Kahden ihmisen jutustelun (sala)kuunteleminen voi olla "kivaa" tai "mukavaa" - tai sitten ei. Jos yksi juontaja urautuu omiin rutiineihinsa (niinhän me kaikki), niin eivät kahden juontajan vitsikaavat siitä taudista paranna. Minä olen tietysti ollut koululainen, kun Jouko Blomberg toivottijoka perjantaiaamu "hyvää huomenta kaikille - tasapuolisesti" ja soitti lähes aina Hiski Salomaata. Sitten alkoi Jake Nymanin pirteä Rokkivekkari ja yhtenä tiistaina tietysti John Lennon oli ammuttu jne. jne., joten minimalistisen toiston pysyvyys voi olla aivoihini kivipesty, enkä yksinkertaisesti pysty ottamaan vastaan muutoksia elämääni.

Tuo kahden juontajan idea on ainakin Suomessa aika tavallinen myös kaupallisilla asemilla, mutta kuuntelen niitä niin vähän, etten pysty sanomaan mitään tavan yleisyydestä tai kuka tän taas aloitti. Ylellä on tietysti rahaa laittaa studioon kaksi tai kolmekin aamujuontajaa, jotka kaikki tuntuvat olevat jotain freelance-opiskelijoita.

Järkytyin viime syksynä(?) melkoisesti, kun lopulta tajusin tuolla Suomen aamussa paikkakuntaa vaihtaessani, että YleX:n studiossa on oikeasti usein kolme (3) juontajaa yhtä aikaa. Se kolmas ei ollut siis mikään vieras tai kohta alkavan ohjelman juontajamainostaja. Ensimmäisen kerran jälkeen myös luulin, että kyse oli jostain juhlalähetyksestä.

Nyt olen tajunnut sen olevan jonkinlainen uusi vakikäytäntö, vaikkakin YleX:n juontajien ääniä on usein suhteellisen vaikea erottaa toisistaan. YleX:n aamukoomikot olivat välillä tosi samankuuloisia, mies ja nainen on erottuvuudelta hyvä idea, mutta kolmelle juontajalle sukupuolijako ei enää sekään oikein toimi. Mitä keskustelua on puuro, jossa kolme roolia kuulostaa vain kahdelta?

Olisi "kiva" tietää, miten nämä radio-ohjelmatyyppikonseptien kehittelijät tämän usean juontajan sopan perustelevat tai onko tälle "idealle" joku nimi, että tietäisin edes, mistä rutisen. Kukaan ei tietenkään minulle tänne vastaa, mutta YLE saattaa saada minulta palautetta...

Ja kun kerran kansanradio on auki, niin vielä yksi hengenveto: Ainakin YleX:llä on myös ollut sellainen "fiksu" idea, että he ovat leikelleet aikaisen aamun juonnoista tai haastatteluista pätkiä ja toistaneet niitä sitten myöhemmin aamulla tai iltapäivällä. Tämähän saa aikaan sen, että jos olen ajanut toiselle paikkakunnalle aikaisin aamulla, niin olen ehtinyt jo aamulla kuulla jonkun hupaisan jutun kaksi kertaa - ja iltapäivällä sitten vielä kolmannen kerran. Tänään kuitenkin vaimoa rautatieasemalle heittäessäni kuulin uuden loistoidean: YleX Aamuremix eli lauantaiaamu on täytetty viikon "parhailla" gageillä ja musiikilla... klo 6.30-10.

Soittolistoista sitten toisella kertaa...

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mahtavat banaanimuffinit

Kuusi väriä: Violetti

Helppoa ja herkullista kikjauhoista