Anna Kuu lunta

"Millainen sää on kolmantena päivänä uuden kuun jälkeen,
sellaista säätä on kaksi viikkoa."

Tuon, selvästikin aidon(oloisen) kansanperinteen mukaisen sääennusteen opin äidiltäni, oikeasti. Äitini syntyi maalaistaloon, keskelle metsää ja hän kertoi toisinaan joitakin asioita omasta äidistään, joka kuoli jo äitini ollessa parikymppinen.

Tämä isoäitini oli siis syntynyt 1800-luvun lopulla ja oli ehkä omalta äidiltään oppinut perinteisiä taitoja, joista siihen aikaan oli hyötyä. Voisihan se nykyäänkin olla kätevää tietää kellonaika tähtien asennosta, mutta pilvien lisäksi ongelmana on usein tämä kaupunkien kokonaisvalaistus.

Mutta siihen kuuhun ja lumeen: Nyt, kun kaikki sukset ovat valmiina, ei tarvittaisi kuin lunta. Sään tulisi siis muuttua talviseksi. Mutta milloin? Ensi pe/la (5.-6.1.2007) voisi olla otollinen kohta. Miten niin? Jos katsotaan Ilmatieteen laitoksen tämänhetkistä ennustetta, niin se ennustaa samanlaista kivaa vaihtelevaa... miinus seitsemästä plus kolmeen Tampereella keskiviikkoyöstä torstaiyöhön...

Kun itse parikymppisenä tutustuin joogaelämäntapani vuoksi kuunkiertoon tarkemmin, niin huomasin, että äitini toisinaan lausahtamassa jutussa oli jonkinlaista osumatarkkuutta.

Uuden kuun aikaan sää tuntui vaihtelevan voimakkaasti ja noin kolmannen päivän kohdalla se usein "vakiintui". Joskus on vähän vaikea sanoa, mikä on uuden kuun päivä tai kolmas päivä siitä, kun kuun vaiheet eivät mene aivan tasan vuorokausirytmin kanssa).

Joogan paastopäivä on 11. päivä (ekadashii = yksitoista) täydenkuun JA uudenkuun jälkeen (ja myös täyden- ja uudenkuun päivinä - valitse oma päiväsi olla syömäättä). Tuo ekadashii on siis kolme päivää ennen täysi- ja uutta kuuta, joten se on muutoksen alku. Esimerkiksi viimesyksyinen lumipyrypäivä Tampereella ja osin muuallakin Suomessa 31.10.-1.11. alkoi paastopäivänä 31.10..

Jossain vaiheessa siis huomasin, että paastopäivänä sää usein muuttuu, mutta ei pelkästään ennen uutta kuuta, vaan myös ennen täysikuuta, joten näin sain luotua uutta viisautta kansanperinteen ketjuun:

"Kolme päivää ennen täyden ja uuden kuun päivää
sää usein alkaa vaihdella - ja kolmantena päivänä niiden jälkeen
se usein tasaantuu.

Jos katsotaan viime joulukuuta, niin ero kylläkin näkyy vain uuden kuun kohdalla:

15. päivän paastopäivän kohdalla katkeaa selvä trendi ja kylmyyshuippu on juuri uuden kuun päivän kohdalla. Kolmantena päivänä sen jälkeen tosin alkaa vaihtelu nollan molemmin puolin, joten ehkä trendi onkin vaihtelu nollan molemmin puolin. :-)

No, onko tässä mitään järkeä? Alkuperäinen kansanperinne on tietysti(?) mutua, mutta mikä voisi olla selitys tälle - jos tällaista on olemassa?

Jos kerran kyse on kuun vaiheista, niin kyse on kuun, maan ja auringon keskinäisestä sijainnista avaruudessa. Uuden kuun aikaan kuu on auringon suunnalla maasta katsottaessa ja täyden kuun aikaan kuu on "maan takana".

Kun kuu menee auringon ja maan väliin tai "maan taakse", niin siinä matkalla - noin kolme päivää ennen ja jälkeen - se vaikuttaa auringosta maahan tulevaan hiukkasvirtaan ja aiheuttaa muutoksia maan magneettikentän virtauksissa - ja siten ehkä säässä! (NASA:n salaliitto: Vastaus kysymykseen 55 puuttuu: Blocking of the Solar Wind by our Moon?!)(Vastaus on tullut sinne, mutta väärässähän minä 'some people' olen: Some people have claimed a correlation between positions of the Moon and observed effects on Earth. The position of the Moon does affect tides in the ocean, but one does not expect any magnetic effects. :-)

Nyt siis vaan kaikki panokset vuoden ensimmäiselle täysikuulle ja sitä seuraavalle kolmannelle päivälle. Katseet taivaalle perjantaina - sieltä on pakko tulla lunta! :-)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mahtavat banaanimuffinit

Kuusi väriä: Violetti

Helppoa ja herkullista kikjauhoista