Schmap on you, Tampere!

Ostaisitko matkaoppaan, jonka nimi on Schmap? No, onhan se omituinen, mutta toisaalta näitä oppaita ei tarvitse ostaa, koska niitä saa Ladata Ilmaiseksi Netistä! Tietenkin.

Olen paria opasta katsellut ja käyttöliittymä on ihan "mielenkiintoinen" ja koko ideakin, että ne oppaat olisi oikeasti päivitettävissä - sieltä netistä. Kyseessä on kuitenkin kaupallinen hanke, joten ehkä ehkä tarkoitus on tulla miljonääriksi oheiskrääsällä ja mainoksilla, enpä tiedä.

Erittäin fiksuna ihmisenä latasin koneelleni heti Helsinki-oppaan ja kun Tampere-opas julkistettiin viime perjantaina(?), niin ehdin jo sitäkin vilkaista. Miksi ihmeessä katselen oppaita kaupungeista, jotka tunnen? Mielestäni se on hyvä tapa katsella matkaoppaiden laatua ja ideaa: Minun pitäisi tuntea kotikaupunkini ja Helsingistäkin minulla on jonkinlainen käsitys, vaikka en siellä nykyään kaduilla kuljeskelekaan, toisin kuin reilut 20 vuotta sitten.

Lyhyillä vilkaisuilla olen saanut selville, että ainakin kartoissa on pientä epätarkkuutta. Kyllä minä siis löytäisin Kiasman, vaikka se kartassa onkin täplätty yhtä korttelia liikaa etelään ja luultavasti satunnainen turistikin lopulta selvittäisi noin suuren rakennuksen sijainnin. Mutta jos tämä on tarkkuus, niin miten löytää jonkun pienen ravintolan tai puiston täysin vieraassa kaupungissa? Tampere-oppaassa Viikinsaaren sijaintitäplä on hauskasti laitettu Viikinsaarenkadun kohdalle, josta toki näkee järven keskellä olevan saaren, mutta muuta yhteistä niillä ei olekaan.

Schmap-porukka on myös nerokkaasti hankkinut materiaalia ilmaisiin nettimatkaoppaisiinsa ilmaisista nettilähteistä, kuten kuvia Flickristä. Eivätkö he ole kuulleet, että Internetissä oleva tieto ei ole aina luotettavaa!?

Oikeasti huomasin Flickrissä joskus vuosi sitten kuvia Pyynikiltä, Ammattikoulunkadun ympäristöstä, ja niissä näkyi jopa entinen asuntomme ulkoapäin. Kuvien ottaja ja laittaja on kuitenkin joku Ulkomaalainen, joka vaan oli sattunut olemaan Tampereella ja merkinnyt kuviin hakusanaksi Pispala*. Kuvat eivät siis ole kuuluisasta Pispalasta, mutta tuon tägin vuoksi entinen asuintalomme nyt kuvittaa Schmap Tampere Guide -tiedostossa Pispalaa... Ilmainen kuva ei ole aina hyvä kuva...

Yhtä kaikki, ihan mielenkiintoinen projekti ja hauska idea tarjota ladattavia tiedostoja, jolloin oppaat ovat käytettävissä myös ilman nettiyhteyttä ja niissä oppaissa on linkkejä muualle ja pitäisi varmaan testata tositilanteissa ja jos niistä nyt jotain todellista puutetta etsii, niin palautepainike puuttuu.

(Toki kommentoin tuolle kuvaajalle vuosi sitten, että tägeissä on virhe ja hän lisäsikin sinne Pyynikin, mutta ei suostunut/halunnut/muistanut/osannut/tms. poistaa sitä Pispalaa. Myöhemmin hän näyttää käyneen sitten kävelyllä Pispalassa asti ja ottanut ihan kivoja kuvia - jostain syystä joitakin myös niistä Pispalan mauttomuuden rah/jalla/aikakaudella rakennetuista taloista.)

Kommentit

Schmap-palautteen osoite.

Kannattaa laittaa palautetta. Laitoin Flickristä kuvia valitsevalle Alexandra Mossille palautetta virheestä Pyynikin kartassa (Aleksanterin kirkko ja puisto olivat hassusti Hatanpään valtatiellä Koskikeskuksen vieressä - laitoin Tampereen karttapalvelun karttalinkit oikeista paikoista), ja moka korjattiin heti parissa päivässä. Kiitteli vielä kovasti. Nyt se on jo ladattavassa versiossa.
Antti sanoi…
Jep - kolmanteen palautteeseni minäkin sain vastauksen ja Alilta kovasti kiitoksia.

Palautelinkkiä en ole löytänyt siitä itse sovelluksesta.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mahtavat banaanimuffinit

Kuusi väriä: Violetti

Musta kumina on hyvää