Joulu on rasismia? Höpö höpö

Joulu on rasismia? Höpö höpö Noin loistava otsikko (ilman tuota höpö höpö –tavaramerkkiä) oli jo lauantain (10.12.2005) Hesarin kolumnissa, mutta tässä on tullut oltua parissa joulujuhlassa sen jälkeen ja muutakin puuhaa on riittänyt, joten nyt tässä tulee selvitys.

Kaupunki-sivun uutisessa Jorma Erkkilä kertoo, miten ”Kristillinen perinne katoaa koulujen joulujuhlista”. ”Joulujuhla ei nykyisen opetussuunnitelman mukaan ole uskonnollinen juhla, vaan kalenterivuoteen liittyvä juhla”, kertoo opetuskonsultti(!) Helsingin kaupungin opetusvirastosta (sisäinen konsultti! loistava virasto!). Samoin konsultoiva opettaja (aika hyvä tämäkin, mutta ei ihan aito konsultti) Vantaan sivistystoimesta sanoo, että ”karkea linja on sellainen, että kaikki uskonnollinen juhla on kirkossa, ja koulun joulujuhla on uskonnoton”.

Toista on täällä Pispalan lintukodossa. Viime vuonna koko juhla pidettiin kirkossa, ei Pispalan, vaan Aleksanterin, joka antaa ”hyvät puitteet juhlalle”… Meidän tyttö ei sitten ollut koulun tokan luokan joulujuhlassa… Tänä vuonna on koulun kuulemma liian pienessä juhlasalissa normaaliin tapaan kaksi juhlaa – hui kauheaa – ja koska musiikkiluokat tietysti esiintyvät molemmissa juhlissa ja koska kolmannet luokat esittävät evankeliumin, niin meidän tyttö laulaa sitten ainakin toisessa juhlassa ne kaikki perinteiset ja luultavasti toisessakin on muutakin kuin tonttuja ja lumihiutaleita.

Yksi tekijä on tietysti se, että musiikkiluokalle muualta Länsi-Tampereelta tulevia lukuun ottamatta, Pispan koulu on pieni koulu ja oppilaat tästä mäeltä ja rinteiltä eli pieneltä, asujaimistoltaan varsin homogeeniselta alueelta. Kun muualla puhutaan siitä, että kaikkialla Suomessa joka luokalla on jonkinlaisia maahanmuuttajalapsia, niin Pispan koulusta luulisin, että siellä ei välttämättä ole yhtään maahanmuuttajaa.

Mutta takaisin jouluun ja rasismiin! Tuo rasismihöpötys ei siis ollut tuossa uutisessa, vaan Petri Salménin kolumnissa, joka oli uutisen kainaloisena. Salmén sanoo olevansa ateisti ja yrittää jotenkin puolustaa ”perinteistä joulua”. Valitettavasti ja ymmärrettävästi kirjoitus on sisäiseltä ja ulkoiselta logiikaltaan aika surkea – ainoa ongelma ei siis ole tuo idioottimainen rasismikortin käyttö otsikossa.

Salménin mukaan ”jokaisella suomalaisella on jokseenkin samanlainen kuva joulusta ja joulun vietosta: lunta, kuusi, ruokapöytä, rauha ja tietysti joulupukki”. Sitten Salmén väittää, että alaluokilla ja päiväkodeissa (nyyh! kirj. huom.) joudutaan miettimään uusia tapoja joulunajan juhlimiseen, jotteivät maahanmuuttajalasten vanhemmat loukkaantuisi. Höpö höpö kukaan loukkaannu lumesta, kuusesta, ruokapöydästä, rauhasta tai joulupukista. Sitä paitsi nuo asiat eivät edes sinänsä kuulu koulujen tai päiväkotien juhla-aineistoon, vaan lunta pitäisi olla ulkona ja nuo muut kuuluvat meidän suomalaisten yleisiin kokemuksiimme joulun vietosta kodeissamme.

Tätä logiikatonta pyörittelyä Salmén jatkaa vielä parin palstatulitikun verran ja kruunaa sen sitten perinteisellä himmeliukolla: ”Ajatellaan asiaa toisin päin. Kuka on se rohkea, joka ehdottaisi muslimeille, että pyhän paastokuukauden, ramadanin vietto pitäisi lopettaa” plus toinen yhtä fiksu ”ajatus”.

Kolumneissa yritetään kärjistää, tuoda esille omia mielipiteitä, toimittajienkin on saatava palkkansa jne., mutta otetaan nyt yksinkertaisesti numeroilla, eikä hymähdellä ja nyökytellä niin kuin varmaan suurin osa kyseisen kolumnin lukijoista, jotka ilman muuta tuntevat oman elämänmuotonsa uhatuksi, koska lehteen on kirjoitettu sanat joulu ja rasismi lähelle toisiaan:

1) Kukaan ei ole edes ehdottanut, että kristittyjen tulisi lopettaa joulun vietto uskonnollisena juhlana. Kristityt saavat minun ja varmaan useimpien muidenkin vapaamielisten ihmisten mielestä viettää uskonnollisia juhliaan aivan kuten muutkin uskontojen harjoittajat, eli kunhan ne eivät sodi humaaneja perusarvoja vastaan (vahingoita, pakota, alista jne. ihmisiä tai eläimiä).

2) Koulujen ja päiväkotien juhlat pitää saada uskonnottomiksi, sillä meitä ei-kristittyjä on olemassa ja meillä ja lapsillamme on täysi oikeus olla osallistumatta uskonnollisiin juhliin ja toisaalta täysi oikeus osallistua koulun keskeisiin juhliin muiden lasten kanssa. Aivan samoin, jos minun tai lasteni pitäisi osallistua islamilaiseen tai juutalaiseen juhlaan, minä vastustaisin sitä. Minä kerron noistakin uskonnoista lapsilleni sen, mitä haluan kertoa, mutta uskontojen edustajat eivät itse voi kertoa niistä neutraalisti.

3) Joulu ei ole uskonnollinen juhla suurelle osalle suomalaisia, ei edes perinteisesti tai kotoa opittuna. Esimerkiksi minä olen nelikymppinen suomalainen, jolle joulu on juuri lunta, kuusi, ruokaa, rauhaa ja se joulun tunnelma, missä ei minulle ole koskaan ollut mitään uskonnollista tai ainakaan kristillistä merkitystä. ”Viisi miljoonaa suomalaista” ei todellakaan vielä kristillistä joulua.

Lopuksi Salmén tietysti toivottaa ”ymmärrystä ja kärsivällisyyttä toisianne kohtaan”, ikään kuin tämä tilanne muuttuisi sillä, että ymmärtäisin paremmin kristittyjä tai salméneja. Valitettavasti ymmärrys ei muuta mitään, kristillinen maailmankuva on kristillinen maailmankuva ja sen esittäminen yhtä aikaa kiinnostavana satuna ja ihmiselämän tärkeimpänä totuutena on liian vaikeaa lapsen ymmärtää. He totta kai pitävät sitä totena ainakin jollakin tasolla, jos kerran aikuiset, puolijumala-opettajista puhumattakaan sanovat asian olevan niin. Tämän ”opetuksen” jälkiä ja vaikutuksia me näemme kaikkialla, emmekä pelkästään joulujuhlissa tai kolumneissa.

Hyvää joulua kuitenkin kaikille – maailmankatsomuksesta huolimatta ja ryhdistäydytään kaikki joulun kiertäessä vuoden uudeksi ja ollaan rehellisesti omien arvojemme takana ja annetaan muiden pitää omat arvonsa, eikä pidetä edes ”kotona iskostuneita joulunviettotapoja” kaikille pakolla kuuluvina.

(Huomasin juuri, että taisin nyt toisen blogijouluni koittaessa kirjoittaa jo toisen joulukirjoituksen… paha tapa.)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mahtavat banaanimuffinit

Kuusi väriä: Violetti

Helppoa ja herkullista kikjauhoista