Joulusta keskustellaan

Ei toki täällä blogimaassa, sillä blogien luonteeseen ei kuulu keskusteleminen. Tämähän on vain paikka esitellä omia ajatuksia toisille samanmielisille.

Laitoin kuitenkin tuon ensimmäisen joulukirjoitukseni myös perinteisiin usenet nyysseihin, ja siellä tuli heti joitakin kommenttejakin. Nyyssien lukijat ja kirjoittajat ovat toki osin katoavaa kansanperinnettä, mutta systeemi on minusta muuten toimiva.

Joulusta sen sijaan on myös aattopäivän Hesarissa. Hesarin lukemiseen ei näköjään riitä rekisteröityminen, vaan sinnekin on maksettava ennen lukemista. No, kuitenkin Mielipidesivun Vieraskynä-palstalla poliitikko-teologi Terho Pursiainen kirjoittaa otsikolla "Joulun kummallinen ideologia" mm. seuraavaa:

"Joulusta jouluun ihmettelen aina vain uudestaan joulun ideologiaa. Jeesus-lapsi ja hänen karnevalistinen pilakuvansa joulupukki esiintyvät siinä aivan rinnakkain ja täydessä sovussa.

Ja kuitenkin joulupukki vääristää ja pilkkaa kaikkea sitä, mitä Jeesus-lapsi edustaa."

Täytyy hieman ihmetellä, mitä kuvastoa tai kauppakeskusta Pursiainen käyttää, sillä minun kohtaamassani maailmassa Jeesus on joulun näkymissä aika piilossa. Se varmaan toki vaikuttaa, että Pursiainen on kristitty, joten hän näkee jokaisen seimen paljon minua helpommin.

On kuitenkin huomattava, miten kovalta kristitystä ilmeisesti tuntuu, että joulu ei ole vain kristillinen juhla. Siitähän tuossa purkauksessa on kyse - samoin kuin oli edellisessä kirjoituksessani, jossa kärjistin sitä, miten edes juhlan nimi, joulu, ei (onneksi) kanna mitään kristillistä sisältöä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mahtavat banaanimuffinit

Kuusi väriä: Violetti

Urheilu ja moraali