Vegekeskustelun dissektio nro 72

Tuomas Enbuske oli kirjoittanut raflaavan kolumnin ja Iltalehti julkaisi sen perjantaina 16.2.. Enbusken viesti on lihattoman ruokavalion mielekkyys ja lihan syömisen mielettömyys. Kolumnistina ja maineensa mukaisesti hän ampuu yli värikkäissä kärjistyksissään eivätkä faktat ole aina ihan kohdallaan, mutta mukana on myös yksi perusajatus:

On tekopyhää kauhistella korealaisten tapaa syödä koiria (joku on ilmeisesti taas kauhistellut), jos itse / me syömme esim. sikoja, sillä oikeastaan ei ole merkitystä sillä, mikä eläin on kyseessä, jos sen kasvattaminen ja tappaminen ihmisravinnoksi on tarpeetonta, kuten se yleensä on.

Ajatus ei ole mikään uusi, olen itse ottanut yleensä esille sitä ristiriitaa, että a) eläinsuojelulakimme, se nykyinen sanoo heti alussa: "Tämän lain tarkoituksena on suojella eläimiä parhaalla mahdollisella tavalla kärsimykseltä, kivulta ja tuskalta.", b) sama laki sallii villieläinten tarhaamisen turkisten saamiseksi ja c) lopulta lain hengen vesittävät säädökset, joissa sallitaan kettujen ja naalien (sellaista eläinlajia kuin hopeakettu ei ole olemassa) kasvattamisen verkkopohjaisessa häkissä, mutta d) täysin kettuihin ja naaleihin verrattavien eläinten eli koirien pitäminen verkkopohjaisissa häkeissä olisi rangaistava teko.

No, Enbuske mainosti kolumniaan Twitterissä, jossa hän on hyvin aktiivinen. Kaikki Enbusken seuraajat eivät selvästikään ole kasvissyöjiä tai eläinten oikeuksien laajasti ymmärtäviä ihmisiä, joten sinne tuli heti hyvinkin negatiivista palautetta.

Ja sitten käyttäjä Justfacts/jarmo6 oli vastannut twiitillä, jossa on tavallaan viisi väitettä:

  1. Sekaruokavalio eli myös lihan syöminen on eettisempää.
  2. Sekaruokavalio on taloudellisempaa.
  3. Sekaruokavalio on terveellisempää.
  4. "Itsemetsästetty hirvi ruokkii puoli vuotta" on mahdollinen parempi ratkaisu.
  5. "Kasvissyönti evoegoovoiluineen on lähinnä uskonto.
Lisäksi twiitissä on linkki kanadalaiseen nettiartikkeliin, jonka otsikon mukaan kasvisruokavalio ei ole ehkä kaikista eettisin ruokavalio.

Otin kuvan tuosta twiitistä tänään päivällä, mutta nyt, kun ajattelin illalla kirjoittaa jutun, ei sitä enää olekaan, vaan tekijä on sen poistanut, joten en ehkä alakaan käsitellä noita väitteitä tai tuon linkitetyn jutun ontuvuutta - ellei joku sitten nyt kiinnostu siitä.

Kyseinen käyttäjä oli myös ehtinyt twiitata kuvan ilmeisesti muoviin pakatusta hirvenlihasta, joka näkyi vielä, mutta jota en tunne tarvetta toistaa. Nämäkin ovat tyhmiä, mutta laitan tänne, kun nekin saatetaan poistaa ja niitä kuitenkin siis koko ajan tuotetaan.

Itse asiassa huomaan nyt, ettei kyseisen käyttäjän kanssa todellakaan kannata yrittää keskustella, mutta tulipahan kommentoitua pari kertaa ja poistuttua nätisti paikalta. :-)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mahtavat banaanimuffinit

Perunahaaksirikko pelastaa nälkäisen

Musta kumina on hyvää