Aukeneeko seesami?



Yle julkaisi tänään uutisen, jonka mukaan "Evira kehottaa rajoittamaan siementen syömistä" ja onhan se tärkeää, että viranomaiset pitävät huolta terveydestämme.

Asiasta löytyy myös eilinen Eviran tiedote ja siellä ei toki "kehoteta rajoittamaan", vaan suositellaan syömään "vaihtelevasti ja kohtuullisesti".

Syitä näille tiedotteille ja kohtuullisuuksille on esitetty kaksi:

1) "Öljykasvien siemeniin voi kuitenkin kertyä raskasmetalleja, erityisesti nikkeliä ja kadmiumia", jotka riittävässä määrin elimistöön kertyvinä ovat terveydelle haitallisia ja

2) öljykasvien siemenet ikään kuin sisältävät sitä öljyä, joten ne sisältävät energiaa.

Miten paljon esimerkiksi auringonkukansiemenissä on kadmiumia?


Eviralla on siis näistä aiheista "Öljysiementen kartoitus- ja valvontahanke", mutta sen nettisivulla ei puhuta mitään määristä. Hankkeen sanotaan tuottaneen uusia tietoja ja että niitä viedään ravitsemustietokanta Fineliin, mutta kun raskasmetallit eivät ole ravintoaineita, on ymmärrettävää, etten löydä tietoa sieltä.

Sen verran sanotaan toisaalla*, mikä on minkäkin siemenen ongelma: "Eri raskasmetallit näyttävät kertyvän erilaisiin öljykasvien siemeniin eri tavoin. Eviran toteuttaman kartoitushankkeen perusteella alumiinia esiintyi erityisesti kokonaisissa seesaminsiemenissä, pinjansiemenissä ja chiansiemenissä. Nikkeliä taas kertyi auringonkukansiemeniin, kokonaisiin hampunsiemeniin sekä pinjansiemeniin. Suurimmat keskimääräiset kadmiumpitoisuudet sen sijaan havaittiin auringonkukansiemenissä, pellavansiemenissä sekä unikonsiemenissä. Unikonsiemenissä oli suurin arseenipitoisuus ja pienin kokonaisessa hampunsiemenessä."

No, netistä löytyy yksi tutkimusyhteenveto, jonka tutkimusaineistossa ihmisravinnoksi tarkoitettujen auringonkukansiementen kadmiumpitoisuus on ollut 0,25 - 0,69 mg/kg. Eläimille tarkoitetuissa siemenissä pitoisuus oli ollut pienempi ja toisessa tutkimuksessa valvotusti kasvatetuissa siemenissä pitoisuus on 0,114 mg/kg.

Evira kertoo, että "Euroopan yhteisön lainsäädännössä ((EY) N:o 1881/2006) on asetettu kadmiumin enimmäispitoisuusrajat" tietyissä elintarvikkeissa, mutta ei siemenissä - eikä anna linkkiä, mutta tuon säädöksen viitteissä kerrotaan, että "Elintarvikealan tiedekomitea vahvisti 2 päivänä kesäkuuta 1995 antamassaan lausunnossa kadmiumin väliaikaiseksi siedettäväksi viikkosaanniksi 7 μg painokiloa kohti".

Jos siis yksi käsitys siedettävästä rajasta viikkoannokselle on 7 μg painokiloa kohti, tarkoittaa se 60 kg painoisella henkilöllä 420 µg eli 0,42 mg viikossa. Jos auringonkukansiemenissä on kadmiumia 0,25 mg/kg, tuon 0,42 mg saa täyteen syömällä viikossa 1,68 kg ja jos sitä onkin vaikka 0,69 mg/kg, niin auringonkukansiemeniä pitäisi syödä 609 g viikossa, että tuo 0,42 mg saavutettaisiin.

Evira nyt haluaa turvallisuusasioissa käyttää turvarajoja, joten "suositus" on 30 g siemeniä päivässä eli 210 g viikossa, mikä on kolmannes tuosta "siedettävästä, väliaikaisesta" saannista. Kieltämättä 210 g viikossa on aika paljon, mutta nythän ei siis tarvitse syödä "joka päivä 30 g eli muutama ruokalusikallinen", vaan voi syödä kerralla enemmän. :-)

Mitä merkitystä on sitten sillä, että "siemeniä pitäisi syödä vaihtelevasti"?


Evirassa varmaan ajatellaan, että samat ihmiset syövät erilaisia siemeniä, joten koska eri siemenissä on ongelmia eri raskasmetallien pitoisuuden kanssa, niin silloin "vaihtelulla" ei minkään yksittäisen raskasmetallin määrä ei muodostuisi suureksi.

Onko syötävien siementen energiapitoisuus ongelma?


Toki sikäli, jos ihminen saa liikaa energiaa, hän lihoo ja se on terveydellinen ongelma. Syön tyypillisesti viikonloppuisin kuorimattomista seesaminsiemenistä tehdyn tuorepuuron, johon kahden hengen annokseen menee 1 dl siemeniä eli silloin yhdessä annoksessa on täysin suosituksia tuntematta tullut juuri se 30 g.

Viikonlopun merkittävin päiväannokseni 30 g seesaminsiemeniä sisältää energiaa 768 kJ (183 kcal), suurin osa siis hyvälaatuisesta rasvasta (17,4 g) ja tuo energiamäärä on suurin piirten sama kuin 100 g jauhelihapihvin energia, 801 kJ (191 kcal), rasvaa 10,4 g. Kaksi jauhelihapihviä antaa yhtä paljon rasvaa ja tuplasti energiaa. En kuitenkaan muista lukeneeni suosituksia jauhelihapihvien määristä niiden energiapitoisuuden vuoksi.

Lisäksi koko uutisoinnin käsittämättömin kohta on Eviran uutisoinnissa näkyvä lause: "Korkean energiasisältönsä vuoksi niitä on kuitenkin käytettävä ennen kaikkea vaihtelevasti ja kohtuudella." Ei kai siementen "vaihteleva käyttö" muuta kovastikaan niiden energiamäärää - jos siis puhutaan öljypitoisista siemenistä.

* Tuossa Eviran koosteessa väitetään, että tahini on "seesamtahnaa, joka on valmistettu seesaminsiemenistä, kikherneistä, öljystä, suolasta ja erilaisista mausteista", mutta tuohan on hummusin resepti, jossa tahini eli aivan puhdas seesamitahna on vain yksi valmistusaineista.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mahtavat banaanimuffinit

Kuusi väriä: Violetti

Helppoa ja herkullista kikjauhoista