Kivivallien perusbataattiwok

Tämä resepti on kehittynyt jostain vuosien kuluessa ja vaihtelee tietenkin vähän sen mukaan, mitä kaupasta on saanut, tullut tai unohdettu ostaa.
Bataatti on aika mukava juures, ruokaisa ja kuitenkin maistuu joltain. Olennainen aines on myös Soya Oy:n savuaromilla maustettu tofu. Niin ja mustapapukastike. Ja pulloissa olevaa kastiketta parempaa on itse pavuista survottu tahna, joten se on mukana tässä versiossa.

Bataattiwok

(4-5 hengelle, 1 h yhdeltä kokilta, paljon vähemmän useammalta)

4 rkl hapatettuja soijapapuja eli "mustapapuja" (ei mustapapuja)
kiehuvaa vettä

1-2 tuoretta chiliä
jonkinlainen pala tuoretta inkivääriä

1 bataatti
2 pkt savunmakuista tofua
1 iso paprika
1 pieni kiinankaali

sitruuna tai limetti
tummaa sokeria
suolaa

öljyä (rypsi on hyvää)


Laita soijapavut kulhoon tai lautaselle ja kaada vettä päälle niin että peittyvät. Ne liotetaan pehmeämmiksi.

Pilko chili(t) ja inkivääri pieneksi.

Kuori bataatti ja pilko ison ranskanperunan näköisiksi suikaleiksi. (Tässä vaiheessa voi alkaa paistaa, varsinkin jos on kaksi kokkia.)

Pilko tofu bataattisuikaleiden paksuisiksi suikaleiksi.

Pilko paprika ohuiksi suikaleiksi ja kiinankaali suikaleiksi (sitä ohuemmiksi, mitä lähempää kantaa leikkaat).

Kalasta mustapavut mortteliin ja survo ne tahnaksi. Säilytä liotusvesi ruokaan lisäämisvaiheeseen.

Purista sitruunan tai limetin mehu jossain vaiheessa valmiiksi.

Laita wokkiin öljyä ja osa chilistä ja inkivääristä. Paista puolet bataattisuikaleista aika kuumalla pannulla. Suikaleet saavat vähän mustua, mutta palanut bataattikaan ei ole hyvää, joten sekoittele reippaasti. Bataatti kypsyy aika hitaasti, joten et ehkä halua yrittää paistaa niitä täysin pehmeiksi, vaan laita ne erilliseen kattilaan. Lisää wokkiin öljyä, chiliä ja inkivääriä ja paista toinen erä samalla tavalla ja siirrä kattilaan. Sitten laita bataatti kattilaan pohjalle vähän kuumaa vettä, kansi ja anna sen kiehua hiljaa samalla, kun muut komponentit paistetaan.

Lisää wokkiin öljyä ja jos vielä on chiliä ja inkivääriä, laita ne wokkiin ja paista tofut. Tofua varsinkaan et halua polttaa, joten alun käristyksen jälkeen laske vähän lämpöä ja sekoittele joka tapauksessa riittävästi. Laita paistetut tofut bataattien kanssa kattilaan ja tarkista, etteivät bataatit ole menossa muusiksi. Jos ovat, laita kattila pois lämmöltä eli lopeta niiden höyryttäminen.

Lisää wokkiin öljyä ja paista paprikat. Niitä saa paistaa tosi kuumalla, mikä tietenkin tarkoittaa sitä, että keittiö tulee täyteen savua, joten varaudu ikkunan avaamiseen, palovaroittimen hiljentämiseen ja mitä nyt onkin tapana tehdä ruokaa laitettaessa.

Lisää kiinankaalit lähes kypsien paprikoiden päälle. Paista kiinankaali kasaan. Lisää morttelista mustapaputahna ja huuhtele mortteli liotusvedellä. Kaada tofut ja käytännössä kypsät bataatit wokkiin ja sekoita. Älä pidä wokkia liian kuumalla. Lisää sitruunan tai limetin mehu ja vähän tummaa sokeria. Kokeile bataattien kypsyys ja maista samalla suola eli lisää tarvittaessa.

Jos olet pitänyt vettä riittävästi kiehuvana, voit kiinankaalien lisäämisen aikaan laittaa nuudelit kiehuvaan veteen.

Palauta wok varsinkin pinnoittamattomasta wokista kattilaan ennen tarjoilua.

Kaada nuudeleista vesi pois ja vie pöytään.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mahtavat banaanimuffinit

Kuusi väriä: Violetti

Musta kumina on hyvää