Kolmen kattilan keitto

Näin hiihtolomalla on paljon aikaa tehdä kaikenlaista ja sitten yhtäkkiä huomaa, että perheelle pitää varmaankin tehdä ruokaa. Lopulta irrotin itseni luovasta prosessista tästä koneelta ja kiirehdin keittiöön.

Loin uuden reseptin, joka on tietenkin se vanha "tee jotain siitä, mitä kaapeista löytyy" ja siemen oli kylvetty jo eilen, kun keskusteluissa liikkui epäilys, että kaapissa on varmaan linssejä.

Ruoan nimi ei tällä kertaa tule siitä, että olisin onnistunut polttamaan pohjaan keiton (toki hernekeitolla sekin onnistuu ja kolmen kattilan risotto on vielä yleisempi ruokalaji). Nimi tulee kolmesta kattilasta!

Ensimmäiseksi tarkistin linssien olemassaolon, ruskeita löytyi. Sitten laitoin vettä kuumenemaan kattilaan (vedenkeitin on rikki). Ajattelin kuitenkin keittää linssejä erikseen, niiden kypsymiseen menee 30-45 minuuttia ja lisäksi oli ideana saada tummaa väriä ja muuta töhnää pois keitosta (mikä osin onnistuikin), joten otin toisen kattilan valmiiksi hellalle. Sitten menin jääkaapille ja löysin juuriselleriä ynnä muuta ja mieleeni tuli kypsentää niitä vähän öljyssä ennen veden lisäämistä eli tarvitsin sen kolmannen kattilan, mutta siis:

Kolmen kattilan keitto 

4 annosta, 45 min - 1 h

2,5 dl vihreitä tai ruskeita linssejä
peukalonpään kokoinen pala inkivääriä

250 g juuriselleriä
kolme vartta lehtiselleriä
pieni fenkoli
kuusi keskikokoista perunaa

oliiviöljyä
juustokuminaa
kokonaisia korianterin siemeniä
laakerinlehtiä
suolaa

Huuhtele linssit kattilassa ja laita kiehumaan. Linsseissä on usein pölyn lisäksi mukana pieniä kiviä tms., joten jos ne saa sieltä pois ennen lusikkaan päätymistä, on kaikki kotiinpäin.

Kuori inkivääri, leikkaa ohuiksi siivuiksi ja laita linssikattilaan.

Suikaloi juuriselleri tikuiksi, sekä varsiselleri ja fenkoli ohuiksi siivuiksi poikkisyyhyn.

Laita kattilaan öljyä, juustokumina ja korianterin siemenet. Kun öljy on kuumaa (mausteitakaan ei kannata koskaan polttaa...), laita suikaloidut vihannekset ja sekoittele välillä.

Kuori perunat ja tee niistä ranskanperunan kokoisia suikaleita.

Lisää perunat vihanneskattilaan, sekoittele.

Kaada linsseistä vesi pois ja lisää linssit vihanneskattilaan. Lisää vesi ja suolaa.

Anna kiehua rauhallisesti, kunnes perunat ja linssit ovat kypsiä - niitä kannattaa siis maistaa.

Lisää tarvittaessa vettä ja suolaa.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mahtavat banaanimuffinit

Kuusi väriä: Violetti

Urheilu ja moraali