Lapset Meksikon pikajunassa?

Jep. Olin sitten eilen taas yhdessä lasten alakoulun kevätjuhlassa ja siellä esitettiin versio Repe Helismaan Meksikon pikajunasta. Eikä ollut ensimmäinen kerta. Itse asiassa poika sanoi, että se "esitetään aina, joulu- ja kevätjuhlissa".

Olen nähnyt sen toisenkin koulun juhlissa ja siellä tulin sanoneeksi (musiikkiluokan) opettajille yhden asian, että laulussa on enemmän kuin kuusi säkeistöä. Kappale ei siis lopu sanoihin "huhheijaa tehdään niin kuin rosvot määräilee", mutta kun se aikoinaan oli liian pitkä biisi savikiekon yhdelle puolelle, niin se julkaistiin yhden "singlen" kahdella puolella, tavallaan siis kahdessa osassa ja laiskat radiotoimittajat ovat usein soittaneet vain sen yhden puolen...

Toiseksi sehän ei ole mikään lastenlaulu, vaan Helismaan sanoittama "iskelmä" tai "kupletti" - käännösbiisi, jonka alkuperäistä en nyt löydä mistään.

Miksi ihmeessä siitä on tullut lastenlaulu?


Sehän on "hauska": Kaksi rosvoa pysäyttävät junan ja tulevat ryöstämään matkustajia. En tiedä, miten paljon lapset nykyään katselevat "lännenelokuvia", mutta minä ainakin olen nähnyt tuon kohtauksen lukemattomia kertoja ja ei, minusta ei senkään vuoksi tullut tai ollut tulematta rosvoa, mutta...

Toinen rosvoista keksii, että junan naiset voisi kaapata mukaan - "lempimättä ken nyt olla vois". Hauska ajatus sekin... vaikka junan matkustajista nouseekin ajatukselle vastustaja.

Onneksi paikalla on "vanhapiika muuan kas, viisikymmenvuotias", joka haluaa rosvojen toteuttavan suunnitelman ja suuttuu ja tyrmää rosvot, kun he sanovat olevansa naimisissa.

Pitääkö minun oikeasti kysyä joltakin opettajalta, joka laulattaa tätä lapsilla, että mitä mieltä he ovat tästä kappaleesta? Onko se suosittu vain siksi, että se on soinut radiossa nelkytluvulta lähtien?

Eilisessä juhlassa olin hieman ajatuksissani, mutta luulen, että siellä ei esitetty edes sinkun ensimmäisen puolen säkeistöjä. Ja toisaalta siellä lauloivat kuudesluokkalaiset tytöt - oppilasorkesterin säestämänä ja sinänsä kauniisti - Juice Leskisen sanoittaman ja ainakin minun päässäni Sakari Kuosmasen äänellä soivan Rakkauden haudalla...

"Onni taas on mennyt ohi suun, huhheijaa..."

Kommentit

Jaana sanoi…
Hyvää kriittistä argumentointia asioista, joita harvoin arvostellaan.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mahtavat banaanimuffinit

Kuusi väriä: Violetti

Urheilu ja moraali