Onko kapitalismin tulevaisuus selvä vai epävarma?

Latasin loman jälkeen puhelimeeni Peter Nymanin pyöreän pöydän radio-ohjelmia ja siellä jossain Ruben Stiller tuli maininneeksi jotain siitä, että kukaan ei tunnu nyt olevan varma tulevaisuudesta. Nyt vain en tunnista kyseistä ohjelmaa oudosti nimettyjen mp3:sten joukosta, joten tarkat viitteet puuttuvat.

Stiller viittasi jopa erityisesti Sixten Korkmanin kommenttiin joskus tammi-helmikuun vaihteessa, mutta en nyt löydä sitäkään.

Oikeasti tulevaisuudesta ei ole tietenkään kukaan ollut varma, mutta nyt olen itsekin törmännyt melkoisiin epävarmuuspuheenvuoroihin eri puolilla.

Toki monissa paikoissa puhutaan siitä, miten nousukausi alkaa tänä keväänä tai ensi vuonna, mutta siitähän ei oikeasti ole mitään varmuutta.

Taantumassa ei kuitenkaan saisi pelotella lamalla, joten miksi jotkut auktoriteetteina pidettävät asiantuntijat ovat epävarmoja ja varsinkin Korkmanin kaltaiset markkinatalouden viralliset edustajat?

Syy on tietenkin se, että markkinoilla ei ole kykyä korjata omaa epävakauttaan, joten heidän ainoa keinonsa on pyytää apua yhteiskunnan pohjattomasta kassasta, sillä jos tulevaisuus on niin epävarma, että jos taloutta ei tueta, niin yhteiskunnan voi käydä huonosti!

Aika vähän on näkynyt kommentteja siitä, että tämä globaali talousjärjestelmä ei ole oikein järkevä. Minusta nyt olisi kuitenkin erinomainen tilaisuus keksiä jotain parempaa. Jotain, missä talous ei ole ensisijainen yhteiskuntia ohjaava tekijä. Jotain, joka ei perustu itsekkääseen voitontavoitteluun. Jotain, jossa lähtökohtana olisi vaikka meidän ihmisten eläminen yhdessä tällä rajallisella planeetalla.

Hyvää G20:stä kaikille!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mahtavat banaanimuffinit

Kuusi väriä: Violetti

Urheilu ja moraali