Miksi kiinalaisilla on vinot silmät?

Vai onko? Mutta kyllä ainakin minä olen koko lapsuuteni imenyt itseeni näitä suuren viisauden palasia: kiinalaisilla on vinot silmät ja keltainen iho, intiaaneilla on punainen iho, afrikkalaisilla on rytmi veressä jne. Eikö tämä nyt pidäkään paikkaansa? Valitettavasti ei.

Valitettavaa tässä on se, että tällaiset tavallaan harmittomat stereotyyppiset ja pinnalliset käsitykset vaikuttavat siihen, miten suhtaudumme muihin tällä planeetalla asuviin ihmisiin. Ne luovat ja ylläpitävät luokitteluja, ja "viattomien" "värien" mukana tulee sitä kaikkea perinteistä ja uuttakin kuvastoa.

Ihmiset selvästikin ovat erinäköisiä - kaikkialla. Samoin kehitys on johtanut tiettyjen piirteiden yleisyyteen tietyillä suunnilla maapalloa.

Ihmisen käsityskyvyn vuoksi me pystymme näköjään käsittelemään yksityiskohtaista tietoa esimerkiksi ulkonäöstä vain rajallisesti. Sen vuoksi "kaikki kiinalaiset ovat samannäköisiä". Olemme usein paitsi nähneet heitä liian vähän, mutta myös näemme "liian paljon" "suomalaisen näköisiä ihmisiä". (Oikeasti viime yönä hauskojen juhlien keskustelussa eräs Italiasta Suomeen aikuisena muuttanut nainen sanoi, että hän on "niin tottunut suomalaisiin kasvoihin", että käydessään vanhassa kotikaupungissaan ei enää tunnista vanhoja tuttuja.)

Voin esittää fiksua ja väittää aina tajunneeni, että kiinalaishahmoille piirretyt vinot silmät ovat vain karrikointia, mutta oikeasti aloin miettiä asiaa joskus viisi vuotta sitten kun silloin Kiinasta Suomeen tullut tyttäremme kysyi Pikku-kakkosen satuja katsellessaan: "Miksi tuolla miehellä (nukke) on tuollaiset silmät." Jouduin kertomaan, miten sillä yritetään esittää nuken kiinalaisuutta...

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mahtavat banaanimuffinit

Kuusi väriä: Violetti

Helppoa ja herkullista kikjauhoista