Aika kärpäsiä

Eihän tässä ehdi mitään tekemäänkään - satunnaiset Aamulehden kirjoittelut ja sähköpostiviestit yrittävät muistuttaa, että talvi on mennyt ja kevät täydessä vauhdissa.

"Mielenkiintoista" on ollut esimerkiksi kirjoittelu eläinten oikeuksista. Oikeastihan se ei jaksa innostaa, että eläinten oikeuksista jaksetaan vääntää "Saapasjalkakissaa ei ole näkynyt raastuvassa" -"vitsejä", mutta on se kuitenkin aina säväyttävää, että periaatteessa järkevät ihmiset voivat esittää tuollaisia kommentteja ja ihan oikeasti väittää, että eläimillä ei ole oikeuksia.

Kai nyt on ihan "arkijärjelläkin" selvää (Aamulehden kolumnisti Markku Huotarin termiä käyttääkseni), että oikeuksista on kiinnostunut ja oikeuksista puhuu ihminen ja jos ihminen katsoo, että eläimillä on oikeuksia, niin eläimillä on oikeuksi. Aika monet ihmiset ovat olleet sitä mieltä, että eläimillä on oikeuksia ja on hyvä esimerkiksi muistaa, että Suomessakin eläimiä on suojeltu lailla jo pitkän aikaa. Ei siinä ole mitään outoa tai huuhaata.

Onko siis oikeasti niin, että nämä oikeusoppineet ja moraaliviisaina esiintyvät ihmiset eivät pysty suoraan sanomaan, että eläimillä on oikeuksia, koska jos he olisivat johdonmukaisia, niin he alkaisivat myös kohdella eläimiä siten, että niillä on oikeuksia ja koska esimerkiksi eläinten käyttäminen ihmisravintona enimmäkseen johtaa eläinten oikeuksien rikkomiseen, niin on parempi tragikoomisesti loppuun asti yrittää vakuuttaa ihmisille, että eläimillä ei ole minkäänlaisia oikeuksia. Surullista.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mahtavat banaanimuffinit

Kuusi väriä: Violetti

Urheilu ja moraali