Älä vahingoita toista

Varmasti Norjassa, Intiassa, Suomessa ja kaikkialla muuallakin tapahtuneet väkivaltaiset teot ovat monimutkaisia, mutta ratkaisu on mielestäni yksinkertainen. Voisimme alkaa olla ihmisiä ja olla vahingoittamatta toisia.

On paljon opetuksia siitä, miten ihmisen tulisi elää, mutta tietyt perusjutut ovat aika yksinkertaisia. Kyse ei ole toisten ihmisten oikeudesta, ei siitä, missä maassa he asuvat - tai ovat syntyneet. Kyse on siitä, miten me, itse kukin suhtaudumme toisiin ihmisiin. Ihminen on sellainen, joka ei tarkoituksellisesti pyri vahingoittamaan toisia.

Me olemme erilaisia, ja monilla näyttää nykyään olevan luku- ja kirjoitustaito, akateeminen tutkintokin, mutta ei kykyä kokea inhimillisiä perustunteita toisia kohtaan: rakkautta, myötätuntoa ja huolenpitoa - riippumatta siis henkilön ihonväristä, kansallisuudesta, syntymäpaikasta, uskonnosta, vaatetuksesta jne. jne.

Sanskriitiksi vahingoittamattomuuden moraaliperiaate on tietenkin ahimsa, jota varsinkin Gandhi teki tunnetuksi - ja yleisesti väärintulkituksi. Ahimsa ei tarkoita väkivallattomuutta (non-violence), vaan himsan eli tarkoituksellisen vahingoittamisen välttämistä. Niinpä ei ole mitään ongelmaa siinä, että käytämme voimakeinoja, jos joku tekee pahaa toisille tai itselleen. Tarkoitus on silloin hyvä. Jos joku räjäyttelee pommeja, myrkyttää "vahingossa" kaverinsa jne. jne., ei tarkoitus ole hyvä, vaan vahingoittaminen.

Eikä vahingoittamattomuuden periaate rajoitu vain fyysisiin tekoihin, vaan myös kaikenlaiset toivotukset siitä, että joidenkin olisi parempi kuolla, tulla raiskatuiksi jne. ovat himsaa, toisten vahingoittamiseen pyrkimistä. Voi olla, että sellaisten ajatusten, sanojen ja tekojen takana on kykenemättömyyttä, ikäviä kokemuksia jne., mutta ne eivät oikeuta vihamielistä suhtautumista toisiin ihmisiin.

Ehkä meidän aikuisten pitää nyt vain aloittaa joku "voita paha hyvällä" -kampanja, että kaikki näkisivät, miten paljon vihamielisyyttä ympärillämme kaiken aikaa sallitaan. Nyt taas kerran tiedetään, mihin rajoittunut, vihamielinen asenne voi johtaa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mahtavat banaanimuffinit

Kuusi väriä: Violetti

Helppoa ja herkullista kikjauhoista