25. marraskuuta 2016

Oranssi pasta


Joo, mä tiedän, tää blogi on nyt alkanut toistaa itseään. Tervetuloa elämääni. Olen nimittäin saanut toiveita, että kirjoittaisin hyvältä maistuvien kokkailujeni "reseptejä" muistiin ja näin siinä käy.

Olen siis 80-luvulta lähtien tehnyt ruokaa aika lailla ilman reseptejä. Se on nopeaa ja kätevää, mutta ongelmana on se, että osin ruoat alkavat muistuttaa toisiaan ja jos jokus säveltääkin jotain täysin erilaista ja hyvää, ei mitenkään muista, mitä se oli ja miten sen teki.

Siksi on hyvä välillä ottaa esiin reseptejä, seurata niitä, sovittaa ja sooloilla, mutta ennen kaikkea tehdä "jotain muuta". Muuten tulee vain otettua niitä tarvikkeita, mitä keittiöstä löytyy - ja varsinkin mausteita, jotka sattuvat olemaan siinä eniten esillä. Mulla on ollut savupaprikakausia, olen joskus erityisesti lopettanut juustokuminan laittamisen kaikkeen - mutta jatkanut taas - ja luulen, että mustapippurikausi on taas tulossa. Tällä kertaa en laittanut chiliä, mikä lieneekin osa onnistumista:

Oranssi pasta

oliiviöljyä
kolme porkkanaa pilkottuna
kolme sellerinvartta ohuina siivuina
juustokuminaa
sarviapilan siemeniä
hajupihkaa
suolaa
1 prk kikpapuja
1 prk kaurakermaa
soijakastiketta
viinietikkaa

250 g pastaa keitettynä erikseen
Laita kattilaan reilusti oliiviöljyä, pilkotut porkkanat ja selleri. Anna vähän kypsyä - itse pidän, ettei porkkanan tarvitse olla täysin pehmeää. Edellyttää tietenkin, että porkkana on hyvää, esim. suomalaista luomuporkkanaa.

Lisää pavut ja kaurakerma, anna hautua. Tarkista suola, lisää vähän soijakastiketta ja liraus viinietikkaa. Lisää keitetyt pastat.

Tuosta tuli siis kolmisen annosta - kaksi syötiin heti ja puolitoista meni seuraaville päiville. Laskeskelin ravintoaineita ja jakauma näyttää hyvältä: 61 % energiasta hiilihydraateista, 26 % rasvoista ja 13 % proteiineista. Parasta kuitenkin oli, että se oli hyvää. :-)

8. marraskuuta 2016

Kaksi paprikaa suhteessa toisiinsa


Tämä resepti ideoitiin tekstareissa ja toteutettiin tavalliseen tapaan: mukaan laitetaan kaikenlaista, mitä mieleen tulee ja kaapista löytyy. Manteleita ostin eilen, joten muistin käyttää niitäkin. Tällä kertaa kuitenkin siis kirjoitan sen muistiin, joten ehkä tulen myöhemmin tehneeksi tätä tai ainakin tämäntapaista uudelleenkin!

Parisuhdepaprikat kahdelle

kaksi paprikaa (saisi olla ihan isoja, täytettä riittää, nyt siis jäi yli)

kaksi sellerinvartta
kaksi keskikokoista porkkanaa

1,5 dl kaurakermaa (laitoin 2 dl paketista yli puolet, mutta loput olisi tuntunut liialta)
1 dl manteleita
1 pkt mustapapuja

0,5 dl rypsiöljyä
½ chili
kolmetoistamaustetta (tai mitä tahansa maustesekoitusta, karria tms.)
hajupihkaa
suolaa

Suikaloi sellerinvarret kolmeen osaan pituussuunnassa ja porkkanat neljään. Pilko ne puolikkaan mantelin kokoisiksi paloiksi. Laita kattilaan hautumaan öljyyn, lisää pieneksi pilkottu chili, suola ja mausteet. Muista sekoitella välillä.

Katko mantelit puolikkaiksi, lisää kattilaan. Huuhtele mustapavut, jos otat ne tölkistä ja lisää kattilaan. Sekoittele. Lisää kaurakerma.

Halkaise paprikat pituussuuntaan ja siisti valkoiset osat ja siemenet pois. Voitele uuniastia ja vähän paprikoiden ulkopintaa öljyllä ja laita paprikat uuniastiaan.

Kun porkkanat ja sellerit alkavat olla kypsiä, tarkista suola ja täytä paprikapuolikkaat täytteellä. Paista 200 asteessa puoli tuntia.

Jos teet lohkoperunoita, ne saa laittaa uuniin ainakin 20 min aiemmin.

Nopeasti laskeskellen tuon kahden hengen annoksen energiasisältö on noin 4 000 kJ, josta 66 % on rasvoista, 19 % hiilihydraateita ja 15 % proteiineista.