Tekstit

Näytetään blogitekstit, joiden ajankohta on lokakuu, 2015.

Yuba! Yksi uusvanha soijatuote kuivakaappiin!

Kuva
Tiedäthän, miten keitetyn maidon pinnalle muodostuu kalvo? Samaa tekee soijamaito ja kiinalaiset ovat joskus keksineet alkaa kerätä ja kuivata sitä kalvoa, jolloin soijasta tuleekin kuivatuote (ja siis ilman hieman epäilyttävää TVP-prosessia). Tuotteen nimi on yuba ja paketeissa lukee usein englanniksi BEAN CURD SHEETS. :-)

Olen niitä joskus aiemminkin ostanut ja elokuussa tuli ostettua paikallisesta East Asia Mart -liikkeestä näitä soijakelmuja, joten kun perjantaina piti tehdä tytölle jotain iltaruokaa, niin tein keittoa.

Joskus aiemmin olen laittanut niitä wokkiin ja netistähän nyt löytää mitä vain reseptejä, jos oma mielikuvitus ei riitä.








Kelmukeitto neljälle pari varsisellerin vartta
pieni palsternakka
pari porkkanaa
kaksi perunaa
yubaa
rypsiöljyä
tuoretta inkivääriä
tuoretta kurkumaa
vettä
suolaa

Kuori juurekset ja juurimausteet. Pilko ne ja selleri. Leikkaa yuba saksilla sopiviksi suikaleiksi tai paloiksi. Laita kattilaan öljyä, inkivääri ja kurkuma, juurekset, yuba, vesi ja su…

Mahtavat banaanimuffinit

Kuva
Huomasin hyödyllisessä Vegaaniset kasvisruuat -ryhmässä keskusteltavan banaanimuffineista ja ehkä on nyt aika kirjoittaa tämä resepti nettiin. Kuva saatiin vasta pari kuukautta myöhemmin, kun kysyin likalta, että tekeekö muffineita. Tekihän se.















Tutustuin näihin erinomaisiin banaanimuffineihin jo 80-luvulla ja pyysin varmaan jo heti reseptiä, mutta en sitä saanut kuin vasta parin vuoden tivaamisen jälkeen... tavallaan kyllä ymmärrän syyn... :-)

Siitä lähtien olen tehnyt näitä suhteellisen säännöllisesti, opetin äitini tekemään näitä, lapseni tekevät näitä ja muutama muukin tämän reseptin on sitten minun kautta jo saanut.

Mitä mahtavaa näissä muffineissa on? a) Nämä ovat erittäin helppoja tehdä. b) Nämä ovat hyviä.

Maku on hyvä, mausteinen (mausteita voi tietenkin vaihdella, olen joskus laittanut kanelia) ja banaaninen. Nämä ovat "ruokaisia", eivät "kevyitä", joten sopivat erinomaisesti myös evääksi. Yhdessä vaiheessa teimmekin näitä tuplakokoisissa, pitkulaisissa vu…

Miksi vegaani tekisi munakasta?

Kuva
Poikkesin eilen tamperelaiseen Runsaudensarveen oikeastaan ostamaan suihkusaippuaa toimistolle (koska polkupyörä), mutta kuten nimestä arvaa, tulin ostaneeksi kaikenlaista muuta ja mm. vegaanista "munakasjauhetta", vai pitäisikö sanoa omelettijauhetta, siis munakkaankaltaisten ruokajuttujen valmistamiseen tarkoitettua, lisää vain vesi (ja paista) -valmistetta.

Se tietenkin johdatti minut (jo) tänään tämän vanhan kysymyksen ääreen: Miksi kasvissyöjä tekisi tai söisi jotain sellaista, joka muistuttaa edes nimeltään ruokaa, jota ei (enää) syö, esim. seitankinkku (gluteenista), soijanakki (tai -nakko, jos nakki on sisältösuojattu nimike) tai vegaaninen chorizo (e. sianlihamakkara)?

Joskus tämän "kysymyksen" esittävät ne, jotka eivät ole edes kiinnostuneita lihan syönnin lopettamisesta, ikään kuin vahvistaakseen käsitystään, että heidän valintansa on oikea ja veget pellejä, mutta pohditaanpa nyt hieman. Hmmm... Vastaus on: Miksi ei.

Vastauksia on varmaan paljon muitaki…